Izložba: MENTALNI SKLOP u rovinjskom Multimedijalnom centru

Izložba „Mentalni sklop“, predstavljanje umjetničke koncepcije galerije Kranjčar iz Zagreba, bit će otvorena 3. kolovoza u rovinjskom Multimedijalnom centru.

18527130_642702225927479_7009335802340852150_oCiklus od dvadeset (2 x 10) izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika pod nazivom „Mentalni sklop (mentor – sljedbenik)“ Galerija Kranjčar predstavila je u svom prostoru na zagrebačkom Kaptolu od 2015. do 2017. godine. Ta serija izložbi nastala je zahvaljujući inicijalnoj ideji vlasnice galerije, gospođe Elvire Kranjčar, a kustos i izbornik izložbi bio je Mladen Lučić, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koji je taj koncept razradio i realizirao. Ciklus „Mentalni sklop“ problemski je propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ovaj serijal imao i takve neizravne primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetničko nadahnuće mlađem autoru koji barem jednim dijelom stvara pod duhovnom aurom svog trenutnog ili stalnog uzora.

Nastojalo se da ciklus bude raznovrstan kako po samom izboru umjetničkog para tako i po izražajnom mediju u kojem se autori izražavaju, (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video, performans, film…), a prije otvaranja svake izložbe održan je kratak razgovor kustosa izložbe s umjetnicima koji izlažu, odnosno s mentorom i sljedbenikom, a ti su razgovori snimljeni i emitirani tijekom ljeta 2015. i 2017. godine na Trećem programu Hrvatske televizije. Izložba u rovinjskom MMC-u predstavlja tri para ovog ciklusa: Borisa Demura i Borisa Sekulića, Danijela Žeželja i Sebastijana Dračića te Zlatka Kesera i Igre šaha.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum