Izložba “Prizori Novigrada” Brigitte Brand u Novigradu

U subotu 26. kolovoza novigradski muzej Lapidarium ugostio je izložbu nazvanu “Prizori Novigrada” čija je autorica njemačka slikarica Brigitte Brand. Kustosica postava dr. sc. Jerica Ziherl predstavila je posjetiteljima umjetnicu i njezine radove.

IMG_4603

Prezentirano je 30 djela od kojih je deset u formatu A4 na papiru, a ostatak na platnu većih dimenzija, od 50 sa 70 do 70 sa 100 centimetra među kojima se ističe rad kojeg čine četiri odvojena platna morskog pejzaža u okolici Novigrada, od kojih svaki može samostalno funkcionirati kao cijelina. Na izloženim djelima prikazani su konkretni motivi Novigrada i okolice, naslikani u kombiniranoj tehnici, te s novinskim papirom kao međuslojem.  Autorica objašnjava da upotreba novinskog papira simbolizira prolaznost koja je suprotstavljena vječnosti njezinih glavnih motiva, kamena i mora koje njene slike prikazuju, što nudi drugu perspektivu odnosno drugačiju stvarnost. Promatrač koji razumije tekst ispod slojeva boje nalazi i dodatnu dimenziju, te uz dozu maštovitosti može spojiti ono što autoričina slika govori sa ispisanim riječima u naslovima novina koje se naziru. Dio naslikanih motiva ne prikazuju prirodni ambijent već vjerske građevine te predstavljaju rekonstrukcije onoga što je vrijeme neumoljivo izgrizlo na način kakve ih autorica zamišlja. Brigittini radovi odaju počast “njenoj” Dajli, “njenom” Novigradu, u kojima ljetuje otkad se uz njih emotivno vezala i izražavaju njezinu ljubav prema krajoliku.

Kustosica dr. sc. Jerica Ziherl tumači: “Brigittine slike postaju znakovima vremena, doživljaja i dokumenata. I, naravno, svijeta umjetnosti u kojem estetika nije ciljana, ona se javlja sama budući da je riječ o vrsnoj umjetnici profinjena crteža i tankoćutnosti slojevitih prikaza. Brigitte Brand dobro poznaje taktilnost i prozračnost materijala, kao i povijest koja se ne ponavlja ciklično, nego uporno održava kontinuitet. Dakle, nove slike koje Brigitte Brand izlaže uobličene su preslikavanjem prethodno urađenih skica ili fotografija dragih joj novigradskih detalja koje koristi kao znakove koji na podlozi dnevnih priča grade jednu novu – možda onu o mitskoj Arkadiji, možda onu ispražnjenu od značenja, ili pak onu treću – o intimnim doživljajima prepoznatljiva autoričina rukopisa. Zapravo je Brigittina priča pisana da se izlaže i gleda. Priča za nas.”

Izložbu je moguće pogledati do 23. rujna 2017.

Brigitte Brand rođena je 1955. godine u Njemačkoj i studirala je od 1975. do 1981. na Akademie der Bildenden Künste Stuttgarts K.R.H. Sonderborgom. Nastavlja profesionalno usavršavanje u trajanju od godinu dana s Emilijom Vedovom na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji te od tada živi u Venetu. Njeni radovi istražuju prostor i svijetlost u najrazličitijim formama. Prijedlozi putovanja i razmišljanja o svakodnevnom životu izmjenjuju se, diktiraju različite perspektive, tehnike i medije. Njezini radovi su prepoznatljivi u preklapanju slikovnih slojeva u kojima se među znakovima, kolažima, tekstovima, prijelazima i raznim papirima ubacuju aluzije na skrivene simbole. Od 1980. redovito izlaže u javnim i privatnim prostorima u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


5 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum