Katja Markotić i Saša Dejanović na 56. Koncertima u Eufrazijani

U drugom dijelu 56. koncertne sezone u Eufrazijevoj Bazilici, gdje se klasična glazba isprepliće s ambijentom pod zaštitom UNESCO-a, publika će imati priliku poslušati brojne gitarističke virtuoze. Jedan od njih, Saša Dejanović, nastupit će u petak, 4. kolovoza, u 21 sat s mezzosopranisticom Katjom Markotić.

Follonica2 (900x1200)Dejanović u Vrsaru vodi gitaristički festival More i gitare, a posljednji CD s transkripcijama za gitaru kompletnih djela za lutnju J. S. Bacha izdao je u Kölnu. Studirao je Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se na Academia Internazionale Superiore di Musica u Italiji kod prof. Angela Gilardina, a studij završio u Engleskoj na Royal College of Music u Londonu. Bio je stipendist  Fonda za mlade glazbenike Koncertne direkcije Zagreb koji je utemeljen na inicijativu Ive Pogorelića, jer je prije dobi od devetnaest godina već osvojio više značajnih nagrada.

Sudjelovao je na raznim festivalima i seminarima klasične gitare u Hrvatskoj i inozemstvu radeći sa profesorima D. Russelom, H. Käppelom, N. Smithom, R. Ausselom i W. Lendlom. Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama po čitavom svijetu, poput Philharmonie (Köln), Kursaal (Wiesbaden), Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf).

Katja Markotić ravnateljica je Ljetnog festivala Rovinj. Studij solo pjevanja završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (Ira Malaniuk), a usavršavala se u Beču (F. X. Lukasowski). Kao koncertna pjevačica jednako uspješno interpretira stilski najrazličitija djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću pripada skladbama hrvatskih autora. Do sada je javno predstavila i za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, J.Š. Slavenskog, A. Vidakovića i F. Livadića. Osim hrvatskih autora, na njezinom repertoaru nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne tradicije (Schubert, Schumann, Brahms, Strauss, Mahler).

Nastupala je na brojnim festivalima, između ostalog i na 1. međunarodnom festivalu duhovne glazbe Međugorje ’94. gdje je praizvela skladbu Davorina Kempfa. Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar L’offerta musicale (Venezia), Korejski komorni orkestar, Komorni orkestar SPOHV-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Ljubljanske simfoničare, Orkestar HNK-a Splita (2. Mahlerova simfonija pod ravnanjem N. Bareze) te uz Dubrovački simfonijski orkestar (Mahlerov ciklus Pjesme putujućeg djetića pod ravnanjem M. Tarbuka).

Duo će u Eufrzaijani izvesti skladbe Padovca, Sora, Giulianija, Aquada, Granadosa, Mangorea i Poncea. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice su dostupne na ulazu u Baziliku sat vremena prije koncerta.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum