Monte Paradiso proslavio svoj jubilej

Najdugovječniji europski DIY HC punk festival Monteparadiso je, od  2. do 4. kolovoza, u Rojcu proslavio četvrt stoljeća postojanja. Organizatori – Monteparadiso kolektiv – s pravom su ponosni, svjesni mnogih dobrih promjena koje su svojim trudom donijeli gradu i regiji. Ujedno je to već tradicionalno postala i fešta na kojoj se slavi „Punk Nova godina“.

image006Za razliku od drugih festivala u Puli i okolici – kojima su i sami bili organizatori, a i danas većim dijelom čine stabilnu logističku podršku – članovi  MP kolektiva nemaju želju za daljnjom ekspanzijom i komercijalizacijom ovog danas, u krugu znalaca, kultnog HC punk događanja. Umjesto toga, uporno se drže stare dobre formule festivala sa samo jednom pozornicom, što doprinosi intimnijem, gotovo familijarnom ugođaju posjetiteljima iz cijelog svijeta od kojih se mnogi tu godinama vraćaju upravo zbog te atmosfere. Ovaj put se na toj jedinoj pozornici, u unutarnjem dvorištu Rojca  od četvrtka do nedjelje predstavilo ukupno 20 bendova.

U četvrtak su čast da u ime domaćina otvore festival dobili i uspješno iskoristili razigrani članovi Sick crap, jednog od novijih izdanaka Paradiso HC kuhinje. Za njima su svoj brzi DIY punk set uz ženske vokale otprašili poljski Antidotum, zatim talijanski grindcore band The Mild iz Trevisa, te veseli austrijanci 3deutigeAussage, koji za sebe kažu da im je rodni grad svijet, a to što čine je „ljubav, uz malo image009 (2)punka“. Prvu večer zaokružila su dva američka kalifornijska benda iz grada Oxnarda – Stalag 13, koji još od 1980. svira svoju punk inačicu koju nazivaju Nardcore i Know, bend u kojem su se ponovno okupili članovi banda Dr Know iz 80-tih.

Prvi je u petak nastupio makedonski multiinstrumentalist i kompozitor Vasko Atanasoski, inače gitarist i pjevač grupa Bernays Propaganda i Xaxaxa, ali i saksofonist i flautist poznat po svojim suradnjama s poznatim glazbenicima iz raznih žanrova. Tu su potom, sa svojim dark HC-om bili srpski Pestarzt, HC Amsterdamci Open Wounds, street-punk Talijani Obscene Revenge, bečki Trash HC i AF bend Absorber i pariški nabrijanci Breakout. Večer je, maksimalno razgalivši publiku, zaključio još jedan amsterdamski bend – straight edge pankeri Vitamin X.

Zadnju noć festivala otvorio je makedonski band Fonija (kojem je Vasko Atanasoski menadžer), a nastavili su poljsko-britanski sastav Herida Profunda, moskovski street r’n’r band Choix, slovački metal punk band iz Bratislave, Beton i HC susjedi iz Udina, A New Scar. Čast zatvoriti festival dobila su dva britanska benda – Doom iz Halifaxa sa svojim opakim crust zvucima i legendarni OI Polloi, čiji je DIY anarcho-punk još od 1981. „pojačan“ žestokim aktivističkim tekstovima protiv svih „izama“, korporacijskih spački, policijske brutalnosti, eko-destrukcije, homofobije i drugih suvremenih nevolja među koje ubrajaju i Brexit, ali i našu Kolindu, a nastup su započeli pjesmom koja zahtijeva legalizaciju kanabisa.

Iako su kao i uvijek, radi „mira sa susjedima“ , svirke završavale oko dva sata, poznata Paradiso druženja u i oko DC-a Rojc nastavljala su se svakog dana do jutra napunivši tako ovaj prostor novom dozom prisne energije i entuzijazma za još pokoju četvrt stoljeća punk feštanja.

Tekst i fotografije Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum