Početak uz film Bohdana Slame

baba

Jučer (5. kolovoza) navečer krenuo je na pulskom Kaštelu filmski program P.S. Pula, koji se posljednjih nekoliko godina održava na tom privlačnom lokalitetu tijekom kolovoza, kao svojevrsni produžetak festivalskih programa, i koji će trajati do 11. kolovoza.

Svaku večer prikazuju se dva filma, a otvorenje je pripalo češkom filmu „Baba na ledu“, renomiranog redatelja Bohdana Slame. To je priča o sredovječnoj udovici (Zuzana Kronerova), koja živi sama u ogromnoj kući i vikendima priređuje ručkove za dvojicu sinova i njihove obitelji. Jednog dana upoznaje vremešnog zimskog plivača i njegovu ekipu, koji je inspiriraju da bolje razmisli o svojem jednoličnom životu i počne misliti na svoje želje, a ne samo na ono što drugi od nje očekuju.

Redatelj Slama vrlo efektno koristi slatko-gorki pristup u razvoju priče i likova, povremeno uspijeva nasmijati vješto izvedenim humorističkim sekvencama, ali ne zaboravlja naglasiti da život također nudi vrlo gorka iskustva. Slamina poruka da nikad nije kasno za životne promjene i da uvijek treba raditi na sebi ne izgleda didaktično upravo zbog njegove vještine u vođenju priče i stvaranju pomalo pomaknute atmosfere.

A kad pomislimo da će njegova junakinja najzad doživjeti svoju najljepšu životnu priču, Slama nas podsjeća da stvarni život ipak nije Hollywood. No, to ne znači da iskušenja koja su prošli njegovi likovi nisu imala smisla.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum