Samardžićeva rekapitulacija života

ljubiša

Završio je još jedan festivalski postprogram „P.S Pula“ na pulskom Kaštelu, koji nas, valja iskreno priznati, nije iznenadio nekim izuzetnim filmovima.

Naročito se to odnosi na filmove koji su prikazivani u ranijim večernjim terminima (biografski filmovi „Odisej“ i „Plesačica“, drama „Kralj Belgijanaca“ i slično), dok se među kasnije prikazivanim filmovima našlo i poneko prestižnije ostvarenje („Nož u našim leđima“, „Billy Lynn: Junak“). Program je u subotu (11. kolovoza) zatvoren autobiografskim dokumentarcem „Panta rei“, slavnog srpskog glumca i redatelja Ljubiše Samardžića, a zatim je, njemu u čast, prikazana i Papićeva „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Umjetnik takvog kalibra svakako ima razloga da sažme i objedini svoj vrlo bogati umjetnički i životni opus, a Samardžić se pritom odlučio za vrlo klasičnu formu filmskog izlaganja. Prizori iz sadašnjosti, u kojima šeta gradom ili sjedi u svojem ateljeu, montažno su prepleteni s isječcima iz njegovih filmova, a sve to prati njegov naratorski glas.

Iako je vrlo simpatična priča o njegovim počecima u Beogradu i kazališnim i filmskim uzorima (omiljen mu je film Clouzotova „Nadnica za strah“), šteta je što se Samardžić kasnije previše posvećuje svojim uspjesima i nagradama, prilično je patetična i epizoda o njegovoj supruzi i životnoj muzi, te izbjegava detaljnije obraditi anegdote i detalje iz suradnje s velikim redateljima bivše Jugoslavije (Branko Bauer, Puriša Đorđević, Hajrudin Krvavac i drugi). „Panta rei“ je solidna rekapitulacija jednog iznimno zanimljivog života, ali nije ni blizu, primjerice, Babajinom dokumentarcu slične tematike „Dobro jutro“.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum