“Unutarnji krugovi” Koraljke Kovač u galeriji MMC-a u Umagu

U prostorijama Multimedijalnog centra u Umagu, u srijedu 16. kolovoza otvorena je izložba akademske slikarice Koraljke Kovač nazvana “Unutarnji krugovi”. Vršiteljica dužnosti ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Tatjana Vujić predstavila je uz autoricu i kustosicu izložbe, povjesničarku umjetnosti i likovnu kritičarku Višnju Slavicu Gabout.

IMG_3909Izloženi radovi pripadaju posljednjim autoričinim trima ciklusima, a ova izložba sadrži 9 velikih slika dimenzija od 150 sa 150 do 150 sa 220 centimetara, te tri svijetleće instalacije veličine 40 sa 40 centimetara. Velikim je radovima jednakih visina, koji su smješteni jedan do drugoga u kontinuitetu, prekrivena duljina većine zidova galerije, a njihov je nastanak, napominje autorica, bio jako dugotrajan i mukotrpan proces. Podloga slika je akvarel papir na kojem su najprije ispisane životne izreke koje nisu vidljive promatraču, jer njih prekrivaju tuš i kombinacije raznih tehnika slikanja. Jednako kako su životne izreke skrivene u slikama, tako su nama ljudima sudbine i sile koje njima upravljaju uglavnom nepoznate, a sve što vidimo je samo površina i eventualno poneki ponavljajući obrazac. Raznolikost i raskoš boja i jednostavni oblici koje na djelima Koraljke Kovač uočavamo možemo usporediti sa stvarima i događajima na koje nailazimo kroz vlastiti životni tok, koji naizgled nemaju svoj smisao, i dok se pitamo tko smo, odakle dolazimo i kamo idemo, odgovori će često ostati skriveni kao Koraljkine izreke ispod slojeva boja.

“Moji slikocrteži su vizualizirane stranice mog intimnog dnevnika. Svaka slika ima svoj život i dio je moje osobnosti – nekog mog raspoloženja, stanja, ili neke jako naglašene emocijeu kojoj me ostavio te noći sanjani san, neki poseban citat ili pozitivna afirmacija iz knjige koju sam to jutro pročitala, pa mi se učinilo da bi bilo divno utisnuti to u prvi sloj slike.”, pojašnjava autorica.

IMG_3920

“Dojam koji se stječe, kad se ulazi u ovaj prostor, s ovim postavom je kao da se jednostavno uplovljava u boje” istakla je stalna suradnica POU-a Višnja Slavica Gabout te naglasila važnost odnosa kustosa i autora u umjetničkoj praksi, od stvaranja u ateljeu do izlaganja u galeriji. O izložbi Koraljke Kovač kustosica kaže: “Ova izložba posvećena je motivu i temi kruga, koji u stvaralačkom opusu ove autorice zauzima posebno mjesto, tražeći interdisciplinarni pristup i višeslojno iščitavanje. Iščitavanje koje u nje uvijek kreće od vizualnog teksta – od karakterističnih, slobodno oblikovanih kružnih formi, koje u ovom slikarstvu žive u apstraktnim prostorima bogatih kolorističkih skala i profinjenih valera. U prostorima očišćenim od naracije, ali ispunjenim vizualnom pričom snažnog  sinestezijskog efekta, koji ozvučuje boju i čini je taktilnom. Čini da se s bojom prostor giba, rastvara, zvoni i odjekuje, tako stvarajući izuzetan vizualni doživljaj. Uz slikaričinu vrhunsku kolorističku estetiku pri usuglašavanju boja i njihovih tonova, simbolika ima ogromno značenje i predstavlja onaj drugi, misaono-sadržajni dio, bez kojeg ovo slikarstvo ne bi bilo potpuno i cjelovito i bez kojeg ne bi s gledateljem komuniciralo kao cjelovito umjetničko djelo. Djelo u kojem ona profinjeno sjedinjuje i zaokružuje formu i sadržaj u jedinstvenu, ali i interpretatovno slojevitu cjelinu”

Izložbu je moguće razgledati do 18. rujna.

Koraljka Kovač rođena je 17.07.1971. godine u Zagrebu gdje je završila Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna, slikarski smjer. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala je 1991. godine (pedagoški odjel, slikarski smjer), te diplomirala u klasi prof. Zlatka Kesera. Bavi se pedagoškim radom kao stručni suradnik na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Članica je skupine Daklelososi, udruge Punkt, HDLU-a Zagreb i HZSU-a. Izlaže od 1994 godine na 74 kolektivne izložbe u zemlji (Koprivnica, Krapina, Križevci, Poreč, Split, Šibenik, Rovinj, Zagreb) i inozemstvu (Johannesburg, University of Pretoria; Mostar (BiH), Dunaszerdahely (Slovačka), Kranj SLO). Samostalno je izlagala 50-tak puta u zemlji (Karlovac, Križevci, Požega, Rijeka, Zagreb) i inozemstvu (Leibnitz, Pecz, Berlin). Dobitnica je Rektorove nagrade sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom. Živi i radi u Zagrebu.

Tekst i fotografije: Marko ŠORGO

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum