Život nestvarniji od filma

KINO: AMERICAN MADE, redatelja Douga Limana

american

Plakat recentnog filma „American Made“, kojim dominira Tom Cruise, mogao bi zainteresiranog gledatelja lako dovesti do krivog zaključka.

Naime, Cruise nam se posljednjih godina nameće prvenstveno kao nepobjedivi akcijski junak, bilo u nastavcima „Nemoguće misije“ ili „Jacka Reachera“, a ovdje to ipak nije slučaj. U ovom filmu glumi pilota Barryja Seala, stvarnu osobu koja je proživjela nevjerojatno uzbudljive 1980-te uz tragičan završetak svojeg životnog puta. Seal je radio kao pilot u avionskoj kompaniji i usput krijumčario cigare, što nije promaklo CIA-i koja ga je ucijenila i vrbovala da snima neprijateljske položaje u Srednjoj Americi.

Zatim je za CIA-u prenosio oružje pobunjenicima u Nikaragvi, a istodobno je za kolumbijske kartele dovlačio pošiljke droge u SAD. Gomilao je toliko novca da ga nije mogao oprati i gubio doticaj sa stvarnošću, a istodobno je sve dublje tonuo u vrtlog iz kojeg nema povratka.

Sealov kratki život (samo 46 godina) toliko je suludo intenzivan i nevjerojatan da ga nije lako strpati u filmski scenarij. Iako su gotovo svi događaji opisani u filmu vjerodostojni, uglavnom djeluju toliko nestvarno da je teško povjerovati filmskoj priči. Za razliku od brojnih filmova koji napeto i s trilerskim ugođajem obrađuju neizvjesne sudbine agenata u zločinačkim redovima (primjerice, nedavni „Infiltrator“, redatelja Brada Furmana), Doug Liman to radi vrlo ležerno i razigrano te uz gomilu bučne glazbe često ostavlja dojam kao da gledamo jedan dugački spot.

No, unatoč toj razigranosti, redatelj dojmljivo pokazuje turoban prerani kraj glavnog lika, kao i njegovu monstruoznu preobrazbu kad mu nezaustavljivi dotok novca pomrači zdravi razum. Uostalom, Liman je napravio veliku uslugu i Cruiseu. Omogućio mu je da pokaže da je sposoban za nešto više od klišeja akcijskih junaka koji očito donose veliku zaradu.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum