2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2018) – Labin, Pula, Rijeka: 21. srpanj – 28. Listopad 2018.

Bijenale industrijske umjetnosti (Industrial Art Biennial – IAB) projekt je umjetničkog kolektiva Labin Art Express XXI (u nastavku L.A.E.), koji će iduće, 2018. godine, doživjeti svoje drugo izdanje. Konceptualno mu je prethodio međunarodni umjetnički festival-laboratorij TRANSART – započet još 1999., također u organizaciji L.A.E., koji je tendirao interaktivnoj umjetnosti nastaloj kroz U smjeru svega_Bor(RS)_iz arhiva LAE (1200x1179)komunikaciju, kako između samih involviranih umjetnika, tako i kroz suradnju s lokalnom zajednicom, te s fokusom na novomedijsku umjetnost. Od samih početaka L.A.E. je svoje djelovanje bazirao  na specifičnoj industrijskoj topografiji grada Labina i šire okolice (Plomin, Raša, Rabac, Krapan, Bršica,…) pokrenuvši pred četvrt stoljeća projekt pretvorbe bivšeg labinskog rudnika (IU “Raša”) u futuristički Podzemni grad 21. stoljeća, koji bi u sebi implementirao sve sadržaje jednog velegrada, ali s kulturom i umjetnošću kao vodećim načelom. U skladu s navedenim, ovo je Bijenale osmišljeno kao platforma za propitivanje složenog skupa problematika, od pretvaranja industrijske distopije u kulturalnu utopiju (pretvorba rudnika u “Podzemni grad XXI”), pa do pitanja interakcije svijeta industrije – uključujući tu i kulturni turizam te industriju zabave – i svijeta umjetnosti, uz zadržavanje kritičke distance spram mogućih, konačnih, zaključaka, u stalnom pokušaju iznalaženja osjetljive i najproduktivnije “granice”, ne samo između umjetničkog i industrijskog diskurza, veći i one koja bi najadekvatnije balansirala interakciju između čovjeka i njegova razvoja u kontekstu uporabe i razvoja znanosti i tehnologije.

2. Bijenale industrijske umjetnosti (IAB 2018) osim u Labinu (KuC „Lamparna“, Gradska knjižnica, Pijacal,…) održat će se i na nekoliko lokacija u Puli u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te u Rijeci  u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti (nova lokacija u Rikardu Benčiću), kao jedna od prvih aktivnosti projekta “Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.” koja će se nastaviti i 2020. godine s 3. Bijenalom industrijske umjetnosti. Za razliku od prethodnih, 2. Bijenale, koje će trajati od 21. srpnja do 28. listopada 2018., predstaviti će niz specifičnih, posebno za ovo Bijenale produciranih umjetničkih projekata, a pored izložbi biti će  realiziran niz diskurzivnih i performativnih programa. 2. Bijenale industrijske umjetnosti kurirati će kustoski kolektiv „Što, kako i za koga/WHW” iz WHW_1 (1200x800)Zagreba, koji je za polazište uzeo specifične teme koje proizlaze iz lokalnog konteksta, određenog ponajprije uvjetima i posljedicama post-industrijalizacije i turizma. S naslovom U smjeru svega Bijenale želi propitati društvene uvjetovanosti pojma i koncepta prirode koja se očitava ponajprije kao konstrukt kapitala i ljudskog djelovanja.

“Neke od tema zahvatiti će odnos umjetnosti prema suvremenim odnosima rada i migracija, različitim zajednicama i solidarnosti, ekstraktivizmu i ekologiji. Priprema 2. Bijenala započinje istraživanjem socijalnih, političkih i ekonomskih specifičnosti lokalnih zajednica, s naglaskom na pitanjima interkulturalnosti te uključivanja marginaliziranih i ranjivih društvenih skupina u participativne umjetničke sadržaje.” (izvadak iz teksta “Iznad zemlje”, WHW, srpanj 2017.).

“Osim nemesisa turizma, bijenale koje je inicijalno pokrenuto u sklopu šireg pokušaja revitalizacije industrijskih ruina bivšeg rudnika (zatvorenog 1988.) i njihovog upisivanja u kompetitivnu mrežu potencijalnih turističkih ruta, u svom 2. izdanju prilagođava se i pritisku neo-liberalne logike rasta (‘ako ne rasteš, znači da padaš’), kao i trenutnoj konjunkturi kulturne produkcije sažetoj u projektu Rijeka L.A.E. XXI (D.Zahtila & D.Stojnić)EPK 2020, te se osim u Labinu, istodobno održava u Puli i Rijeci. To geografsko (i organizacijsko, i konceptualno) širenje stvara novu relacijsku mapu koja se ne poklapa s administrativnim granicama regija i županija, nego prati povijesno sedimentirana kretanja i ispreplitanja ljudskih i prirodnih aktera i resursa koji regionalne specifičnosti situiraju u globalnu mapu svijeta koju ne određuje samo projekt suvremene ekonomske globalizacije, kao što je ni povijesno nisu određivala samo smjene carstva i političkih projekata, već i vizija internacionalizma i zajedničke budućnosti svijeta.

Polazeći od Istre kao regije i smisla bijenala kao konteksta, Bijenale pod naslovom U smjeru svega sondira moguća polazišta krećući od općih natuknica koje ukazuju na kontekst – naslijeđe antike, razvoj na tromeđi utjecaja u ‘carstvima’ koja su oblikovala pejzaž i društveni život, od rimskog carstva, venecijske, austro-ugarske, talijanske itd. vlasti, kolonijalni status(i), etnička isprepletenost, migracije i projekti etničke homogenizacije, anti-fašističko naslijeđe, industrijski i post-industrijski razvoj…, kao i od klišeja, legendi, proročanstava, priča, anegdota i slogana, koji osim što promoviraju regionalne i identitetske specifičnosti kao jedinstvene turističke atrakcije, oblikuju i samo-razumijevanje.

Bijenale polazi od konkretnih ali disparatnih natuknica, pokušavajući ispričati priču koja tek u svojoj realizaciji, naknadno, postaje sveobuhvatnom temom.” (izvadak iz teksta “U smjeru svega”, WHW, srpanj 2017.).

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum