„Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil“ u Pazinu

Etnografski muzej Istre pokreće novu trodnevnu stručno-edukativno-popularnu manifestaciju ‘Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil’ koja će biti održana od 14. do 16. rujna u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu.

dani rukotvorinaManifestacija je zamišljena s ciljem popularizacije rukotvorina s naglaskom na materijale izrade, aktualiziranja baštine te sagledavanja iste u novom, suvremenom kontekstu uključujući njenu interpretaciju.

Koncepcija programa određena je materijalima izrade rukotvorina – drvo, glina i tekstil (u kontekstu tekstilnog rukotvorstva). Svakoj od tih tematskih cjelina posvećen je jedan dan manifestacije, a program će se odvijati na više paralelnih razina. To su tematske radionice, predavanja, izložbe i prikaz etnografsko dokumentarnih filmova.

Okosnica su rukotvorine vezane uz tradiciju Istre, pa će slijedom toga u kontekstu drvenih rukotvorina posjetitelji naučiti kako se izrađuju žlice ili zdjele,  unutar tekstilnog rukotvorstva naglasak je na ručnom radu – pletenje čarapa i izrada veza, dok će se na radionicama s glinom izrađivati uporabni i dekorativni predmeti.

Posebnost ove manifestacije je međugeneracijska suradnja i uključivanje lokalne zajednice u muzejske aktivnosti, te promoviranje muzeja kao mjesta susreta, učenja i  razmjena znanja.

Dane rukotvorina vodit će vrijedne ruke korisnika Dnevnog boravka i pomoći za starije osobe iz Pazina, drvodjelci, kemičari i vješti rukotvorci. Predviđen je i manji izložbeno-prodajni sajam u dvorištu Kaštela putem kojeg će izlagači prezentirati i ponuditi svoje rukotvorine posjetiteljima.

Program:

14.09.2017. Tekstil

10:00 – 12:00

radionica: tehnike pletenja i veza

11:00

predavanje:  preslice iz čuvaonice

12:00  – 14:00

radionica: izrada cavata i centrina

15.09.2017. Drvo

10:00 – 12:00

radionica: izrada žlica i kuhača

11:00

predavanje: drvo u kućanstvu

12:00  – 14:00

radionica: dubljenje zdjela

16.09.2017. Glina

10:00  – 12:00

radionica: zemljani lončići

12:00  – 14:00

radionica: oblikovanje glinom

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum