Iggyjev šou

KINO: GIMME DANGER, redatelja Jima Jarmuscha

gimme-danger

Kultni američki redatelj Jim Jarmusch očito iznimo štuje ikone rocka Iggyja Popa i Neila Younga.

Najprije ih je spojio u osebujnom vesternu „Mrtav čovjek“ (Dead Man, 1995), gdje je Iggy Pop dobio epizodnu ulogu kopača zlata, dok je Neil Young skladao i odsvirao fascinantnu glazbu. Nekoliko godina kasnije Jarmusch je režirao dugometražni dokumentarac „Godina konja“ (Year of the Horse), koji prati Neila Younga i njegov bend Crazy Horse tijekom jedne turneje, a u pulskom Kinu Valli se večeras (22. rujna) počinje prikazivati njegov novi dokumentarac „Gimme Danger“.

Pogodili ste, riječ je o portretu kultne američke grupe The Stooges, koju mnogi smatraju začetnikom alternativnog rocka i grungea, iz perspektive njihovog frontmena Iggyja Popa. Jarmuschov dokumentarac nije osobito inventivno režiran, budući da Iggyjeve izjave kombinira s arhivskim snimkama davnih nastupa, ali rezultat je iznimno zabavan.

Iggy je rođeni zabavljač, koji očarava gledatelja verbalnim tiradama i govorom tijela i može se reći da je ovaj dokumentarac doslovno iznio na svojim leđima. „Gimme Danger“ će očito biti nezaobilazna lektira Iggyjevim i Jarmuschovim fanovima, ali ne samo njima. Riječ je o vrlo zanimljivom osvrtu na jednu važnu rock epohu koji preporučujemo svima koje zanima popularna kultura.

 

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum