Izložba Đurice Ciganovića u galeriji SKUC

Izložba Đurice Ciganovića naziva “Mrtva priroda po …” i performans “Pijavico, dajem krv za petnaest minuta slave” na programu su pulske galerije SKUC u petak, 15. rujna u 21 sat.

Ciganovic-pozivnica (550x1200)„Đurica Ciganović umjetnost tretira poput života. Igra se i raste s njim, pušta ga da ide svojim tijekom, pritom ne pokušava utjecati na smjer događaja jer zna da je pred misterioznom i nikad istraženom vječnošću – nemoćan. I tako nakon nekoliko životnih etapa , svjestan svoje volje ka nemoći, (pre)pušta se (pra)iskonskom, animalnom, gotovo rudimentarnom zovu ljudskog bića – stvaralaštvu. U njegovom slučaju to nije iz praznovjerja ili nagona za preživljavanjem već iz osobite potrebe da nauči i ovlada vatrom. A za njega je umjetnost upravo to. Vatra. Strast. U polutami svoje fantastično i ludički dizajnirane pećine prima i fotografski bilježi gola tijela modela koje potom implementira u svojevrsni „sveti“ prostor kao hommage slikarskim idolima poput Kandinskog, Arhipenka, Maljeviča, Warhola etc.. U Ciganovićevom slučaju (čast marljivim i iznimno pedantnim realističnim i neo impresionističkim rješenjima i to uglavnom grafika) gotovo uvijek je riječ o slikarstvu iza slike (Gorgona, Grupa šestorice), o promišljanju intelektualne slobode unutar slikarstva u kontekstu vremena i prostora u kojem stvara(mo). Na određen način Đurica je u potpunoj, fanatičnoj službi umjetnosti od čije se belzebubske šarmantnosti ne bi uspio othrvati čak ni kada bi to na racionalnim nivoima svijesti to čvrsto i odlučio. Posljednji ciklus potvrđuje njegovo promišljanje pozicije žene u društvu te postavlja niz interesantnih pitanja; Što je žena emancipacijom dobila, a što izgubila? Je li umirući Krist bio zapravo žena? Ili je žena istovremena umrla u Kristu? Autor svjestan težine i bremena svojih prethodnika (Mantegna, Floričić) od umjetnosti ne traži niti želi išta. Vrlo je dobro upućen da umjetnost, kao i filozofija, ne daje odgovore nego postavlja pitanja“, piše Vedran Šilipetar u pozivu na izložbu.

Đurica Ciganović rođen je 1957. u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član udruženja HDLU ISTRE u Puli od 2012. Izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum