Izložba Jadranke Kalenić, Lade Luketić i Nikole Ražova „Asimetrične nemogućnosti“ u organizaciji HDLU-a Istre

Samostalna izložba Jadranke Kalenić, Lade Luketić i Nikole Ražova „Asimetrične nemogućnosti“ u organizaciji HDLU-a Istre bit će otvorena u četvrtak 28. rujna, u 19 sati u pulskim galerijama Luka, MUL i Anex.

image005„Asimetrične nemogućnosti naziv je zajedničkog izložbenog koncepta tri autora: Lade Luketić, Jadranke Kalenić i Nikole Ražova. Izložba se sastoji od tri samostalna no istodobno i vizualno i konceptualno povezana rada. U realnosti  u kojoj običan čovjek danas mora osmisliti svoju strategiju opstanka u stalno mijenjivom i nestabilnom svijetu, okružen strategijama razvoja industrija moći, čovjek je izgubljen. Prisiljen na potpunu nemogućnost utjecaja na već davno pokrenute ratove, financijske strukture, korporativne strategije u kojoj je čovjek prvenstveno potrošač koji svojim konzumerizmom podržava upravo te za njega najnepovoljnije strukture moći. Od banaka koje su nastale kao klupe na kojima se sjedilo i posuđivao novac a koje Lada Luketić u svojem radu simbolično umata u luksus koji  služi kao mjesto za refleksiju nad slikom posljedica koje su već uzele image003maha. Koncept koji pokreće svijet moći – stvoriti više novaca simbolično je  provučen kroz cijeli prostor na slikama Jadranke Kalenić kao jedina mantra konzumerizma koji kroz svoj osnovni motiv stvaranja vrijednosti robe vodi u sve veće nemogućnosti. Upravo će krhkost paleta Nikole Ražova putem kojih se ta ista roba distribuira naglasiti nestabilnost cijelog sustava koji dubinski mijenja svijet sa svojim novim asimetričnim konceptima čije posljedice još ne možemo razumjeti“, navodi se u opisu izložbe.

Jadranka Kalenić, rođena je u Zagrebu 1962., gdje je 1981. završila Školu primijenjene umjetnosti – odjel plastičnog oblikovanja. Nakon srednje škole odlazi u Toronto na Akademiju likovnih umjetnosti (OCAD University, gdje je 1990. diplomirala slikarstvo. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLUI-a. Živi i radi u Rovinju.

image001Lada Luketić, rođena je 1967. godine u Sarajevu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU Zagreb, HDLU Istra i  HZSU Zagreb. Učestvovala na 42 grupne izložbe, 2 projekta i 19 samostalnih izložbi.

Nikola Ražov, rođen je 23. 09.1946. u V. Vukovju, Garešnica, Hrvatska. Živi i radi u Rovinju. Autor je dvadesetak samostalnih i pedesetak skupnih izložaba te dobitnik više nagrada. Izložba je realizirana sredstvima i uz potporu: Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 6 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum