Izložba „Naše tijelo, naš izbor, naša borba“ u Poreču

Otvorenje izložbe „Naše tijelo, naš izbor, naša borba“ bit će održano u utorak, 26. rujna u Corner – Le Matu u Poreču. Izložba će kroz fotografije, instalacije, pamflete, medijske članke i druge materijale, javnosti predstaviti pokrete žena iz čitavog svijeta, čija je svrha ostvariti ili obraniti pravo na prekid trudnoće.

Porast neokonzervativnih struja i raznih političkih skupina koje žele smanjiti prava žena na tjelesnu autonomiju svakim danom sve je veća i snažnija, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta. Iz tog razloga udruga PaRiter odlučila je postaviti izložbu koja će, među ostalim informirati o promjenama koje su se događale u državama gdje je izvršen snažan pritisak na zakonodavce, ali i o načinima borbe i progovaranja o temi koja je u mnogim društvima kontroverzna. Izloženi materijali donirani su od žena koje se profesionalno ili aktivistički bave obranom prava na tjelesnu autonomiju, a dolaze iz brojnih država poput Irske, Poljske, Meksika, Makedonije, Španjolske, Italije, Sierra Leonea, Pakistana i Hrvatske.

tijelo

Izložba je svojevrsna aktivistička intervencija, koja je nastala kao reakcija na društvenu zbilju u kojoj Ustavni sud Republike Hrvatske odlučuje o nečemu tako elementarnom kao što je ženino pravo na izbor. Svrha ove izložba je da ona kao takva postane izvor inspiracije i mobilizator javnosti u obrani već izborenog prava žene na tjelesnu autonomiju.

Izložba je nastala u sklopu projekta Hrvatsko feminističko proljeće, a u Poreču je postavlja Centar za građanske inicijative Poreč u nsuradnji s PaRiterom. Financijski je podržavaju Mediterranean Women’s Fund i Frida – The Young Feminist Fund, a dio je manifestacije 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum