Kišno slavlje 10. rođendana Outlooka u pulskoj Areni

Jubilarni 10. Outlook festival bass glazbe i soundsystem kulture otvoren je u srijedu 6. rujna u dupkom punoj pulskoj Areni.

arena outlook

Zvijezda večeri bio je Dizzee Rascal, jedan od rodonačelnika grime glazbe kome je, unatoč već dugoj i plodonosnoj karijeri, ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj. Većina publike čekala je dizzie rascaltrenutak kada će se Rascal popeti na binu, a on ih je podario s najvećim uspješnicama svoje karijere, od samih početaka sve do najnovije pjesme “Space” sa zadnjeg izdanog albuma. Rascal je u rekordnom roku postignuo svjetsku slavu ponajviše zbog svoje energičnosti, ali i zbog noviteta kojeg su tada predstavljali moćni i bučni grime i garage zvukovi. Unatoč kiši pri samom kraju njegovog nastupa ništa nije moglo omesti publiku da uživa s Rascalom i podari ga glasnim pljeskom i ovacijama.

rootsNajinteresantniji dio večeri bio je nastup 20-članog Outlook Orchestra koji je i nastao povodom proslave desete godišnjice festivala i koji je premjerno nastupio ove zime u Londonu. Dirigent orkestra je Tommy Evans (Submotion Orchestra, Gentleman’s Dub Club), a on je za ovu prigodu pripremio stominutni nastup satkan od obrada najvećih hitova grime, hip hop, garage, reggae, dub i drum ‘n’ bass glazbe. Producenti Adrian Sherwood i Mad Professor bili su zaduženi za dub miks i efekte uživo, a binom su se „prošetali“ legendarni vokali kao što su Horace Andy, Roots Manuva, Dawn Penn i Congo Natty. Ovaj ambiciozan i the bugiznimno dobro promišljen projekt s impresivnom set listom pjesama je na papiru sve ono što ljubitelji ove glazbe žele čuti, no u praksi to ipak nije zvučalo najbolje. Zbog nekog nedokučivog razloga ciljalo se više na jačinu zvuka nego na njegovu kvalitetu pa je bila nemoguća misija pronaći idealnu poziciju u Areni na kojoj se sve „baš sve dobro čulo“. U toj su se zvučnoj bombi najbolje snašli Roots Manuva i dvojac iz The Bug koji su jačinu zvuka dobro iskoristili kao i veterani Horace Andy i Dawn Penn koje, očigledno, ništa ne može iznenaditi i izbaciti iz takta.

dj shadowNa samom otvaranju festivala nastupila je još jedna legenda, hip-hop producent DJ Shadow – američki majstor na gramofonima i prvak sempliranja. Počeci njegove karijere sežu u 90-e godine prošlog stoljeća, a u Areni je odradio set koji je bio u isto vrijeme i predstavljanje i dekonstrukcija njegove dosadašnje produkcije.

Outlook se nastavlja do nedjelje 10. rujna na tvrđavi Punta Christo, gdje će na 11 pozornica nastupiti preko 300 izvođača: Ghostface Killah, Roots Manuva, David Rodigan, Mad Proffesor, Shy FX, Loyle Carner, Rockwell, Congo Natty, Chronixx & Zinc Fence Redemption Band, Amy Becker, Alix Perez te mnogi drugi.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije arhiva Pozitivnog ritma

Leave a Reply


6 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum