„Noć na zemlji“ Jima Jarmuscha u KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Nakon ljetne stanke u Klub Pulske filmske tvornice vraća se ovoga četvrtka, 14. rujna, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice – besplatni filmski program kojega će otvoriti komedija/drama „Noć na zemlji“(Night on Earth) svestranog američkog redatelja Jima Jarmuscha. U sklopu Klubodroma i ove će sezone biti prikazan niz igranih, dokumentarnih i animiranih filmova po odabiru noć na zemlji1voditeljice Ivane-Nataše Turković i gledatelja, te predstaviti domaće neovisne autore, kao i festivale i revije kratkometražnih ostvarenja. Nastavit će se i književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, koje su posvećene filmskim adaptacijama književnih dijela i njihovom prijelazu sa stanice na veliki ekran. Program će kao i do sada biti sastavljen od kratkog uvoda te naknadne diskusije s publikom tijekom koje se razmjenjuju dojmovi i analizira pogledano.

Jarmuschov omnibus iz 1991. sačinjava pet priča ili vinjeta čije se radnje dešavaju iste noći u pet različitih metropola: Los Angelesu, New Yorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju. U njihovom se centru nalazi kratkotrajna „veza“ između taksiste i putnika – ljudi različitih karaktera, zanimanja i namjera koji kroz konverzaciju o bitnim i nebitnih stvarima otkrivaju dio sebe, dok autor iz promatračke pozicije u nekoliko dugačkih kadrova donosi vedute i atmosferu pojedinog grada.

U ovom pomalo turobnom filmu s brojnim sjajnim komičnim elementima glumi niz istaknutih glumaca poput Winone Ryder, Gene Rowlands, Armina Mullera-Stahla, Béatrice Dalle i Roberta Benignija, a filmsku fotografiju punu ugođaja i mekanih boja uredio je jedan od tada najeminentnijih snimatelja – Frederick Elmes (Plavi baršun, Divlji u srcu, The Namesake). Za istaknuti je i glazba za film koju je radio česti Jarmuschov suradnik Tom Waits. Iako „Noć na zemlji“ nije bila nagrađivana kao neki njegovi prethodni filmovi, mnogi kritičari je smatraju Jarmuschovim najzrelijim ostvarenjem.

Klub PFT-a financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula, a njegove programe moguće je pratiti preko internetske stranice udruge  te Facebook stranica Pulske filmske tvornice i Kluba Pulske filmske tvornice.

Izvor

Leave a Reply


6 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum