„Pink Floyd: Zid“ Alana Parkera na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Britanskom live-action/animiranom glazbenom dramom „Pink Floyd: Zid“ (Pink Floyd – The Wall, 1982.) Alana Parkera nastavlja se ovoga četvrtka, 28. rujna, u 20 sati program Klubodroma Pulske filmske tvornice. Ulaz je slobodan.

zid1Film je baziran na istoimenom dvostrukom albumu Pink Floyda iz 1979. godine, a u njegovom se središtu nalazi izolirani roker Pink kojega su smrt oca i brojni drugi depresivni životni trenuci doveli do ludila. Zbog toga on gradi oko sebe metaforički (a ponekad i fizički) zid koji bi ga zaštitio od vanjskog svijeta i emotivnih situacija oko njega samoga. No, kada se taj autodestruktivni mehanizam nošenja sa životom okrene protiv njega on ipak pronalazi snagu za suočavanje sa samim sobom te se na taj način konačno oslobađa. Poput albuma i film je izuzetno metaforičan, s gotovo sveprisutnim vizualnim i zvučnim simbolizmom (uglavnom ga vodi glazba, dok je dijalog oskudan). Najpoznatiji je po zid3uznemirujućem nadrealizmu, animiranim sekvencama engleskog ilustratora i crtača Geralda Scarfea koje se pojavljuju u nekoliko dijelova filma, seksualnim situacijama i nasilju. Unatoč turbulentnoj produkciji i glasnom negodovanju kreatora vezanom za krajnji proizvod, film je postigao uspjeh i kultni status.

Kritičari i publika su pohvalili snažnu i iskrenu glazbu, impresivnu vizualnu maštovitost i simbolizam koji ostavljaju neizbrisiv trag, Geldofovu izvedbu i njegov lik koji, kako kaže Roger Ebert, nije „tipični razmaženi i narcisoidni roker nego stvarna i bolna slika svog očaja prisutnog u ovom nuklearnom dobu“.

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada „Kultura nova“ i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum