Stantonov odlazak

stanton

U petak 15. rujna preminuo je glumački veteran Harry Dean Stanton (rođen 1926), kojemu su tepali da je najpoznatiji sporedni glumac američke kinematografije, što i nije daleko od istine.

Iako je njegovo ime poznato tek manjem broju gledatelja, čak i oni slabije potkovani prepoznaju njegovu ispijenu pojavu i koščato lice prodornih očiju kao nezaobilaznu sastavnicu suvremenog američkog filma. Teško je nabrojati sve klasike s kojima je Stanton surađivao, poput Sama Peckinpaha (Pat Garrett i Billy the Kid), F. F. Coppole (Kum), Ridleyja Scotta (Alien), Arthura Penna (Dvoboj na Missouriju), Davida Lyncha i brojnih drugih.

Wim Wenders dao mu je glavnu ulogu u znamenitom filmu „Paris, Texas“, prema scenariju Sama Sheparda, a kada bi trebalo opisati Stantonov glumački stil možda bi najbolje poslužila njegova uloga u prekrasnom Lynchovom filmu „The Straight Story“. Stanton tamo glumi teško bolesnog čovjeka kojemu dolazi u posjet stari brat (također izvrsni Richard Farnsworth) nakon desetljeća šutnje. Stanton se pojavljuje samo u završnoj sekvenci filma, izmijeni nekoliko riječi s bratom i zatim se kadar prebaci na noćno zvjezdano nebo, a taj njegov nastup briljantan je primjer kako minijaturnim glumačkim potezom izraziti neizmjerno puno.

Harry Dean Stanton glumio je u otprilike dvjesto filmova i televizijskih serija, ali nikad nije stao iza kamere poput svojih brojnih kolega, u redateljski posao nije se htio miješati. Dodatnu kreativnost izražavao je pjevajući i svirajući gitaru u svojem bendu.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum