Svjetska premijera projekcije predstave “La macchina dell’amore e della morte”

U subotu,  2. rujna s početkom u 20.00 sati, u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula prikazat će se projekcija predstave “La macchina dell’amore e della morte” poljskog redatelja Tadeusza Kantora.

Predstava je do sada odigrana samo jednom na 12. izdanju Festivala di Morgana u Palermu 1987. godine. Jedina kopija snimke u vlasništvu je Michelle Kokosowski dok je original u vlasništvu Muzeja Antonio Pasqualino, Museo Internazionale della Marionetta, Palermo. Ova snimka nije nikada javno prikazana izvan ovog muzeja pa se radi o svojevrsnoj svjetskoj premijeri u Puli. Projekcija će biti popraćena čitanjem tekstova Tadeusza Kantora.

P1030498_567

U najavi glumac Darko Japelj pojašnjava na koji način je došlo do realizacije ovog događaja: “Michelle Kokosowski mi je prije nekoliko godina poklonila knjigu velikog poljskog redatelja i likovnog umjetnika Tadeusza Kantora “Ma pauvre chambre de l’imagination” čiji sam opus oduvijek obožavao. Pročitao sam je i u sjećanje mi se usjekao podatak da je Tadeusz Kantor 1968. boravio u Veloj Luci kao sudionik umjetničke kolonije. Tamo je napravio svoju prvu Stolicu ( instalacija prekrivena mozaikom). Prije par tjedana posjetio sam Vela Luku i pokušao pronaći Stolicu. Bila je tamo, ali zaključana. Nisam je mogao vidjeti. Istoga dana, u isto vrijeme na istom mjestu umjetnik Darko Fritz tražio je tu istu Stolicu. Sreli smo se ispred zaključanih vrata iza kojih se nalazila. Naknadno mi je poslao fotografije Stolice. Sve sam ovo ispričao mojoj dragoj prijateljici i mentorici Michelle Kokosowski koja je prije ovog događaja odlučila posjetiti Pulu. Ona je bila vrlo bliska suradnica Tadeusza Kantora. Rekla mi je da su to znakovi koje ne možemo ignorirati. U Pulu je ponijela iznimno rijetku snimku Kantorove predstave “La macchina dell’amore e della morte”…..Uslijedila je organizacija ovog improviziranog događaja.”

 Ulaz je slobodan.

Izvor

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum