Učinkovit spoj akcije, humora i romantike

KINO: ČUVAJ ME S LEĐA, redatelja Patricka Hughesa

Hitmans

Visokobudžetni akcijski film „Čuvaj me s leđa“ (The Hitman’s Bodyguard) vrlo je ugodno iznenađenje na tekućem kinorepertoaru. Radi se o vrlo jednostavnom i predvidljivom zapletu o traženom plaćenom ubojici (Samuel L. Jackson) koji na haškom sudu mora svjedočiti protiv ozloglašenog bjeloruskog diktatora (Gary Oldman). Budući da ga diktatorovi ubojice vrebaju na svakom koraku, dodijeljena mu je pratnja posrnulog specijalnog agenta (Ryan Reynolds) koji s plaćenikom ima nerazriješene profesionalne razmirice iz prošlosti.

Ovakva priča ne bi bila vrijedna odlaska u kino da je redatelj Patrick Hughes i njegovi glumci nisu obogatili zavidnim količinama romantike i humora. Doduše, Oldman je uobičajeno predvidljiv u ulozi krvožednog diktatora, ali maestralni Samuel L. Jackson miješa humor s akcijom u maniri velike uspješnice „Umri muški 3“ (podsjetimo se, tamo je glumio u duetu s Bruceom Willisom). Način na koji redatelj Hughes miješa žestoke akcijske prizore s litrama prolivene krvi i dijaloške sekvence u kojim junaci preturaju svoje ljubavne probleme, teško može ostaviti ravnodušnim gledatelja koji je imalo sklon takvom akcijskom eskapizmu.

Spomenimo još i da se Jacksonov lik (koji se upušta u tu avanturu zato da spasi ženu iz zatvora) preziva Kincaid, poput fotografa (Clint Eastwood) u znamenitoj melodrami „Mostovi okruga Madison“. Teško je vjerovati da je ovaj odabir prezimena samo slučajnost. Možda prije Hughesov ironičan komentar takvog tipa ljubavne priče.

 

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 3 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum