Višedimenzionalni triler

KINO: TRAGOVI U SNIJEGU, redatelja Taylora Sheridana

Tragovi

Naletjeti na dobar triler u kinima danas nije lako, iako je produkcija ovog žanra oduvijek bila izdašna.

Zato ne bi trebalo propustiti američki film „Tragovi u snijegu“ (Wind River), scenarista i redatelja Taylora Sheridana, koji upravo igra u domaćim kinima. Glavni lik je rendžer iz Wyominga (Jeremy Renner), koji u planini nalazi smrznuti leš mlade djevojke iz indijanskog rezervata Wind River, a obdukcija pokazuje da je uoči smrti djevojka bila silovana. FBI na mjesto zločina šalje mladu i predanu agenticu (Elizabeth Olsen), koja zamoli rendžera da joj pomogne u istrazi zbog surovih uvjeta na koje nije navikla.

Redatelj Sheridan (inače scenarist hvaljenih filmova „Sicario“ i „Hell or High Water“) dobro zna da se kvalitetan triler ne može temeljiti samo na zločinu i njegovom otkrivanju, nego mora sadržavati i druge sastavnice. Tako „Tragovi u snijegu“ ujedno imaju elemente socijalne drame (redatelj vrlo plastično prikazuje nedostatak životne perspektive u američkoj zabiti), ali i vrlo snažan psihološki moment koji se temelji na boli zbog gubitka djeteta.

Rendžer se angažirano bori da otkrije istinu ne samo zbog osjećaja odgovornosti prema mladoj žrtvi i njezinim roditeljima, nego i zbog toga što mu se ponovno otkriva njegova životna kalvarija, budući da je i sam izgubio maloljetnu kćer na sličan način i u nikad razjašnjenim okolnostima. A redatelj Sheridan pritom dokazuje na nije samo kvalitetan pisac scenarija i poznavatelj ljudske prirode, nego da ima razvijen osjećaj i za vizualni stil. Njegovi „Tragovi u snijegu“ vjerojatno nisu film godine, ali u okviru suvremenog američkog trilera svakako zauzimaju visoku poziciju.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum