„Zvuk, pritok dodira“ Noe Silvera u galeriji HUIU

U sklopu Summer Sessions rezidencije, mladi umjetnik Noa Silver Veldhuijsen predstaviti će svoj rad „Zvuk, pritok dodira“ (Sound, a tributary of Touch) u petak 29. rujna u 20 sati u pulskoj galeriji HUIU u Zagrebačkoj 27. Radi se o interaktivnoj izvedbi uživo u kojoj umjetnik i publika stvaraju komunikaciju putem dodira.

Noa Silver medijiU okviru Mp3 platforme udruga Metamedij svake godine ugošćuje umjetnika iz inozemstva na kratkoj i intenzivnoj umjetničkoj rezidenciji Summer Sessions, tijekom koje odabrani umjetnik ima priliku razviti svoj umjetnički projekt u bliskoj suradnji s članovima platforme i vanjskim suradnicima udruge.

Ove je godine izabran Noa Silver Veldhuijsen, dvadesettrogodišnji interdisciplinarni umjetnik koji djeluje na području novomedijske umjetnosti. Rođen u Nizozemskoj, a stanuje i radi u Rotterdamu. Diplomirao je likovnu umjetnost na akademiji Willem de Kooning (WdKa) sveučilišta u Rotterdamu.

O radu:

“Kombinacija komponenata ili elemenata koji stvaraju povezanu cjelinu”.

„U zapadnom društvu većinu komunikacije temeljimo na lingvistici. Tjelesnu interakciju rijetko koristimo kao način komuniciranja, osim kada su u pitanju nama bliski ljudi. Među strancima, ali čak i među prijateljima i obitelji, skloni smo držati se svog osobnog prostora i ograničiti tjelesnu interakciju; stvorili smo barijere oko sebe, iako smo svjesni da postoji duboko ukorijenjena ljudska potreba za fizičkom interakcijom i potvrdom.

Zvuk, pritok dodira predstavlja razigranu alternativu našim uobičajenim modelima komunikacije stvarajući ravnotežu između zvuka i dodira. Rad koristi elektroniku kojom generira sintezu između osjetila. Generirajući glazbene elemente koji zamijenjuju auditivni spektar koji se normalno povezuje verbalnom komunikacijom.

To je intimna interaktivna izvedba između umjetnika i publike. Sintetizirajmo zvukove kože.“

Ovaj je projekt realiziran u okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata te je zajednička koprodukcija udruge Metamedij i V2_Instituta za nestabilne medije. Summer Sessions je mreža za razvoj talenata koja organizira rezidencijalne programe za umjetnike u začetku karijere te nudi produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback – sve što je potrebno za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Glavna ideja ovog međunarodnog rezidencijalnog programa je da organizacije sponzoriraju umjetnike iz njihove zemlje za odlazak u neku inozemnu organizaciju kako bi tamo razvijali svoj projekt. Kroz program razvija se projekt od koncepta do rada koji je spreman za prezentaciju.

Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade te razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

MP3 – otvorena platforma za promišljanje, produkciju i promociju novih medijskih kultura u Istri predstavlja najnoviji projekt udruge Metamedij koji je započeo 2015. Jedan od ciljeva je osnivanje i pokretanje Centra za nove medije u Istri ali i monitoriranje i provedbu IKS 2 pogotovo u segmentu umjetničke produkcije i marginaliziranih umjetničkih praksi. Radi se regionalnoj inicijativi u koju su uključene sljedeće organizacije: Metamedij (Pula), Sonitus (Pula), Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Labin Art Express XXI (Labin), Faro 11 (Rovinj), Tumpić / Prenc – studio za vizualne komunikacije (Rovinj).

Donatori su: Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Istarska županija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum