Ambiciozan dokumentarac po mjeri Malicka

 KINO: PUTOVANJE VREMENOM: PUT ŽIVOTA, redatelja Terrencea Malicka

voyageoftime

Poznavatelji rada kultnog američkog redatelja Terrencea Malicka vjerojatno su iznenađeni činjenicom da je režirao dokumentarni film „Putovanje vremenom: Put života“, o postanku i razvoju života na Zemlji, iako ovaj dokumentarac zapravo sadrži najbitnije elemente njegovog igranofilmskog opusa.

Malick ovdje kombinira maestralno snimljene kadrove prirode i vrhunski izvedene kompjutorske animacije s video materijalima koji su snimani u raznim dijelovima svijeta (fingirani amaterizam) te na taj način nastoji povezati obične ljudske sudbine sa sveukupnim zakonima prirode, a to je često radio i u svojim igranim filmovima (primjerice, „Božanstveni dani“ ili „Tanka crvena linija“).

Također, naratorica (Cate Blanchett) ne objašnjava podrobnije etape razvoja života na Zemlji, što je uobičajeno u dokumentarcu ovakve tematike, nego se uglavnom obraća Stvoriteljici s mnoštvom metafizičkih pitanja, a to je opet slično stilskim postupcima u većini Malickovih igranih filmova. Naposljetku, Malickov bi se film teško mogao nazvati dokumentarcem i zbog same prirode nastanka pojedinih kadrova (česta upotreba kompjutorske animacije, glumljeni prizori) te montaže koja povremeno naginje eksperimentalnom filmu.

Oni koji Malicka posljednjih godina učestalo optužuju za tendecioznost i patetiku sada su došli na plodan teren, ali to ne znači da je „Putovanje vremenom: Put života“ promašaj. Malick je ipak umjetnik i mislilac takvog formata da neki dijelovi njegovog dokumentarca doista fasciniraju i tjeraju na razmišljanje, iako ima i onih prilično zamornih (naročito se to odnosi na spomenutu naratoricu filma).

Unatoč velikom trudu i ambicijama, Malick ipak nije uspio stvoriti maestralno djelo poput znamenitog eksperimentalno-dokumentarnog filma „Koyaanisqatsi“ ili pak vrhunskog francuskog dokumentarca „Human“, koji su mu po ambicioznim postupcima slični.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


5 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum