Bijele večeri: “Zbogom oružje” Hemingwaya i Borzagea na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom vraća se ovoga četvrtka, 26. listopada, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, koji će ovoga puta biti posvećen romanu „Zbogom oružje“ Ernesta Hemingwaya (1929.) te njegovoj istoimenoj filmskoj adaptaciji iz 1932. godine u režiji Franka Borzagea. Ulaz je slobodan.

Poster-AFarewelltoArms1932_

Priča se odigrava na talijansko-austrijskom bojištu za vrijeme Prvog svjetskog rata (1917.) i u njoj pratimo doživljaje Amerikanca Frederica Henryja, dobrovoljca u talijanskoj vojsci. Frederic je ambulantni vozač, a u rat se uključio bez nekog posebnog (kao ni ideološkog ili domoljubnog) razloga. Prema nasilju i stradavanju koji ga okružuju uglavnom se ponaša ravnodušno (uz velike količine alkohola). Na terenu upoznaje britansku bolničarku Catherine Barkley i započinje ljubavnu vezu. Catherinin lik se kao i mnogi drugi u romanu baziraju na stvarnim osobama. Za vrijeme bitke kod Soče biva ozlijeđen i odlazi na oporavak u bolnicu gdje radi Catherine. Njihov odnos se razvija, dok im razgovori služe kao sredstvo kojim Hemingway iznosi svoja razmišljanja o životu, ratu, smrti, deportaciji, hrabrosti i ljubavi. Roman „Zbogom oružje“ postao je piščev pri best-seller.

Američka romantična, pre-Code drama Franka Borzage – s Helen Hayes, Garyem Cooperom i Adolpheom Menjou u glavnim ulogama – prva je adaptacija romana. Uslijedila je ona Charlesa Vidora iz 1957. koji je uposlio Rocka Hudsona, Jennifer Jones i Elaine Stritch, pa dvije TV miniserije i naposljetku „In Love and War“ Richarda Attenborougha iz 1996. s Crisom O’Donnellom i Sandrom Bullock. Cooper i Hayes su pohvaljeni za glumačku izvedbu u Borzaginom filmu – po pojedinim kritičarima vrhunskoj romantičnoj melodrami s uspješnim spojem naturalizma i ekspresionizma. Film je dobio Oscare za najbolju kameru i zvuk, a bio je nominiran i u kategorijama Najbolji film i Umjetnički direktor. Već više od pola stoljeća on je dio javne domene, a prikazan će biti u edukativne svrhe.

farewell-to-arms-1932-ambulance-

Bijele večeri je edukativni program Klubodroma PFT-a, a vodi ga novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Projekcijama prethodi kratki uvod u roman i film, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran. Na ovaj način gledatelje se želi potaknuti na čitanje te ih ujedno upoznati s poznatim i nepoznatim klasicima svjetske književnosti i kinematografije.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum