Ciklus predavanja Think Again: Knjige umjetnika i fanzini u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Novo predavanje iz ciklusa Think Again“ na temu „Knjige umjetnika i fanzini“ bit će održano u četvrtak, 26. listopada, u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojca. Kroz ciklus autor Marko Vojnić Gin predstavlja razumijevanje suvremene umjetnosti.

plakatthinkagain-page-001 (849x1200)Koja je sličnost, a koja razlika između konceptualne prakse izrade umjetničkih knjiga, njihovog legitimnog umjetničkog čina od šezdesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i publikacija fanzina. Koji je njihov razvoj, dodirne točke i bitne razlike od početka korištenja tih dviju definicija unutar alternativnih publikacija sve do današnjih dana.

Darko Šimičić definira knjige umjetnika kao „relativno novi medij umjetničkog izražavanja, barem kad je terminologija u pitanju. Pod tim se pojmom podrazumijeva, u najjednostavnijoj definiciji, upotreba forme knjige (korice, stranice koje se listaju, čitaju i gledaju) za slobodno i inovativno realiziranje umjetničkog djela… Sam pojam „knjiga umjetnika“ definiran je krajem šezdesetih godina u vrijeme velikih lomova u umjetničkoj praksi, u vrijeme pojave konceptualne umjetnosti, konkretne i vizualne poezije, procesualne umjetnosti i fluxusa. Razumljivo, pojava termina kojom se obilježila knjiga kao djelo umjetnika nije značila da povijest tog medija tada i započinje. Inovativni pristup knjizi i njezino uobličavanje u umjetničko djelo karakteristično je za sve ključne avangardne pravce prve polovice prošlog stoljeća, od ekspresionizma i futurizma, preko dade, suprematizma i konstruktivizma, sve do nadrealizma.“

Fanzin (eng. fanzine, hrvatski “glasilo fanova”) neprofesionalna je publikacija koju uređuju novinari-amateri, najčešće ljubitelji nekog književnog, glazbenog ili filmskog žanra. Izraz je izmislio Russ Chauvenet listopada 1940. godine te ga je prvi prihvatio znanstveno-fantastični fandom, nakon čega se proširio dalje. Urednici fanzina najčešće rade kao volonteri, a fanzini su ili besplatni, ili njihova cijena pokriva troškove tiska.

„Think Again“ ciklus je predavanja o suvremenim umjetničkim praksama. Kroz ovaj ciklus predstavit će se teorije i primjere za bolje razumijevanje suvremene umjetnosti. Pokušat će odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas, koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam “umjetničko djelo” na umjetnički proces ili projekt?

Marko Vojnić rođen je 1980 u  Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007.  2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum