DRUŽENJE S UMJETNICIMA U GRADSKOJ RADIONICI: Gábor Lanczkor i Krisztina Kocsis-Lanczkor

U suradnji Gradske Radionice i Zvona i nari, udruge za proizvodnju kulture iz Ližnjana organizira se poetsko-glazbena večer koja će se održati u subotu, 28. listopada s početkom u 19 sati u prostorijama Gradske Radionice u Puli. Te će se večeri predstaviti bračni i umjetnički par iz Mađarske, Gábor Lanczkor pjesnik i glazbeni eksperimentator, te Krisztina Kocsis-Lanczkor, diplomirana flautistica, Krisztina-fotooboje iz Szegeda. Nakon predstavljanja večer se nastavlja s glazbenim improvizacijama na početku nove sezone “Glazbenog ognjišća”, kroz zajedničko muziciranje i uživanje u glazbi svih okupljenih.

Gábor Lanczkor je prije dvije godine predstavio svoj rad u Ližnjanu gdje i sada zajedno s Krisztinom i njihovo dvoje djece boravi u književnom svratištu ZVONA i NARI i to do kraja listopada. Ovaj put predstavljaju se pulskoj publici, po prvi put u suradničkom, književno-koncertnom izdanju. Moći će se poslušati najnovije stihove Gábora Lanczkora, nagrađivanog pjesnika mlađe generacije te saznati kako se u zanimljivom dijalogu razvijaju u odnosu na etide glazbenih klasika, poput Chopina ili Gabor-fotoPaganininja, a u izvedbi Krisztine Kocsis-Lanczkor, prve flaute Szegedskog simfonijskog orkestra.

Gábor Lanczkor rođen je u Székesfehérváru 1981. Studirao je u Budimpešti, Rimu, Ljubljani i Londonu. Objavio je 12 knjiga koje osim poezije uključuju i romane, knjige za djecu te eseje. Gitarist je u bendu „Médeia Fiai“ („Sinovi Medeje“). Posljednja zbirka, izbor iz dosadašnjeg rada pod naslovom „Odiseja zvuka“ objavljena mu je prošle godine i to na engleskom jeziku u Indiji. Inspirirana psihodeličnom glazbom, Gáborova poezija korijene pronalazi i u starogrčkim mitovima kao i slikama Francisca Goye.

Krisztina Koscis-Lanczkor, rođena 1983. u gradu Makó na granici Mađarske i Rumunjske, doktorirala je izvođenje na flauti na Glazbenoj akademiji „Liszt Ferenc“ u Budimpešti 2014. Do sada je održala brojne solo koncerte te koncerte sa Szegedskim simfonijskim orgekstrom i to osim u Mađarskoj, još i u Italiji, Grčkoj i Indiji te objavila dva nosača zvuka. Rado izvodi djela J.S. Bacha, A. Khachatuirana, A. Vivaldija, W. A. Mozarta, Ernesta Köhlera, Karla Joachima Andersena, Antona Bernharda Fürstenaua, Endrea Szervánszkyja, Sigfrida Karga-Elerta i drugih.

Gábor Lanczkor i Krisztina Koscis-Lanczkor žive na obalama Balatonskog jezera u Mađarskoj sa svoje dvije kćerkice. Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum