Izložbe Luke Lagatora i Halila Salčina u grožnjanskoj galeriji Fonticus

Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja dvije samostalne izložbe: „Mapiranje trenutka“ Luke Lagator i „U potrazi za oblikom“ Halila Salčina koje će biti otvorene u petak, 27. listopada, u 19 sati u grožnjanskoj galeriji Fonticus.

17 plak Lagator Salcin 02„Luka Lagator podastire angažirana promišljanja. Tu su predstavljene teme koje se bave pojedincem i situacijske karikature koje propituju karakteristike skupina ljudi. One obrađuju ekonomska, socijalna stanja društva ili pojedinaca. Autor rjeđe koristi tekst, češće se oslanja na znakove ili likove, prepoznatljive ili anonimne, ambleme, životinje, arhitekturu… Proporcije oblika svedene su na funkcionalnost, na narativnost motiva, usmjerene za značenje. Autor, u postupku koristeći kolažiranje, nudi alegoriju, satiru, a često predstavlja realizirane metafore. Čini se kao da nas okružuje nizom zaustavljenih performansa.

„Recentnom kolekcijom likovnih promišljanja predstavlja se Halil Salčin. On se zaustavlja u galeriji da s nama podijeli fascinaciju mogućnostima likovnog oblikovanja. Radi se o crtežima i laviranim crtežima srednjeg formata. Umjetnik progovara gestom, a odmah zatim strpljivom preciznošću. Njegovo istraživanje kreće se u dva smjera. U asociativnom smjeru, igri fragmenata koji podražavaju realne oblike i u smjeru apstraktnih rješenja. Analiza traži odgovornost doticanja mnogih područja koja je autor, svjesno ili nesvjesno apsolvirao kako bi se dobio podastrti rezultat“, piše Eugen Borkovsky u opisu izložbi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum