Izvedbe, radionica i stručni seminari U Mediteranskom plesnom centru

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu, u listopadu donosi raznolik program: pored privremenih rezidencija, održat će se i jedna radionica te nekoliko izvedbi. Početkom listopada umjetnica Magdalena Reiter razrađivat će novi projekt, koji će potom kao rad u nastajanju, „Solo for Two Voices“, 8. listopada prezentirati zainteresiranoj publici. U drugoj polovici listopada, tri će domaće umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – razvijati svoj projekt, a 25. listopada održat će radionicu Akrobatike/Ples na svili. Početkom studenoga slijedi posebna poslastica za one najmlađe: predstava „Tri skockana praščića“, kao i predstavljanje stručne literature i stručni seminar za sve odgajatelje koji u svojem radu primjenjuju ples i pokret.

Solo for Two Voices (1)

Magdalena Reiter, poljska koreografkinja i plesačica sa slovenskom adresom, od 2. do 10. listopada aktivno će raditi na projektu „Solo for two Voices“ koji će potom predstaviti, i to u nedjelju, 8. listopada, u 20,30 sati. Riječ je o plesnom projektu troje autora – Magdalene Reiter, Milana Tomášika i Anje Golob – temeljenom na motivima jedne od najpoznatijih pjesama meksičkog nobelovca, Octavia Paza. U svojoj prvoj koreografskoj suradnji, Reiter i Tomášik prevode pjesmu u precizni performativni jezik koji vodi otvoreni dijalog s tekstom. Pjesma „Letters of testimony“ je oda ljubavi i kao takva je idealno polazište za plesni duet.

Od 23. listopada do 1. studenoga tri umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – istraživat će projekt radnog naziva „Život“. Rođene u istom horoskopskom znaku Strijelca, ove tri plesačice karakterizira dinamičnost i strast prema onome što vole. Kroz ovaj projekt žele progovoriti o problemima s kojima se susreću, o razočarenjima u životu te s druge strane o ljepoti i radošću življenja kada radiš ono što voliš. Traže novo uporište pokreta bez uzemljenja te oslanjajući se na trenutne mogućnosti koje se u svakom sljedećem trenutku mijenjaju.

Pored rada na projektu, 25. listopada održat će i radionicu Akrobatike/Plesa na svili (18 – 20 sati). Ples na svili je zračna akrobacija novog cirkusa, spoj je plesa i gimnastike, a izvodi se na jednoj ili dvije okomito postavljene tkanine. Radionica je namijenjena za sve one iznad deset godina, bez obzira na iskustvo.

Predstava „Tri skockana praščića“ namijenjena je djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi (4+), a održat će se 4. studenoga u 11 sati. Nastala u produkciji Plesnog centra Tala i Kazališta Trešnja, prema koreografiji Larise Navojec i Tamare Curić, ova predstava koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe. Priča o praščićima lako usmjerava dječju pažnju iz imaginarnog svijeta u svakodnevicu, vrlo jednostavno komunicirajući s prepoznatljivim problemima i kvalitetama; od lijenosti, destrukcije, nespretnosti i nediscipline, pa sve do prihvaćanja, zajedništva i kreativnosti. Predstavu izvode: Larisa Navojec, Tamara Curić, Damir Klemenić / Sivio Vovk, Petar Cvirn / Zoran Pribičević.

U subotu i nedjelju, 4. i 5. studenoga, u suradnji s Plesnim centrom Tala i mrežom Kliker bit će održan stručni seminar i predstavljanje Vježbenice za pokret i ples, stručne literature vezane uz pokret i ples u predškolskim ustanovama. Stručni seminari namijenjeni su odgajateljima i stručnjacima koji rade s djecom u dobi od tri do šest godina, a održat će se pod stručnim vodstvom edukatorica i autorica Vježbenice za pokret i ples, Larise Navojec i Tamare Curić, dugogodišnjih plesnih umjetnica i pedagoginja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum