Jesen u porečkom kazalištu za velike i male

Predstavom „Ljepotica i zvijer“ početkom mjeseca otvorena je sezona u porečkom kazalištu. Povodom Dječjeg tjedna Teatar Naranča izveo je 6. listopada predstavu o princu kojega je Zlobnica CrvenkapicaČarobnica pretvorila u Zvijer, a pomoći mu je mogla samo iskrena i prava ljubav.

Za one nešto starije sezonu je 19. listopada otvorila hit predstava „Taksimetar“ zagrebačkog Teatra Exit. Prepuno gledalište i odlična atmosfera dočekali su Zijada Gračića, člana ansambla drame HNK-a i njegova mlađeg kolegu Roberta Budaka na porečkoj premijeri ove izvrsno odigrane, pametne i zabavne predstave za koju je publika imala samo riječi hvale.

Pored predstava koje organizira porečko Učilište, prošloga je petka održana i predstava „Ukrađena ličnos’“ u organizaciji udruge ShowTime. Još jednom je gledalište bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a na pozornicu je stao Milan Lane Gutović, zvijezda komedija „Bela lađa“ i „Tesna koža“. Nepismeni direktor koji začudo napreduje u životu nasmijao je i zabavio mnogobrojnu publiku, pa se ovo gostovanje pokazalo kao pun pogodak.

Do kraja godine u kazalištu Poreč publiku očekuju još četiri kazališne predstave. Prva je na rasporedu dječja predstava „Crvenkapica“, bezvremenska priča iz pera braće Grimm koju će uprizoriti Teatar Naranča. Ovoga se puta ne radi o školskom posjetu kazalištu, već će ulaznice biti u slobodnoj prodaji. Crvenkapičin put kroz šumu punu iznenađenja roditelji i djeca tako će pratiti zajedno u nedjelju, 12. studenog.

“Organiziranim dječjim posjetima kazalištu nastojimo obogatiti obrazovni program u vrtićima i školama, zato biramo predstave prilagođene tome uzrastu. Po novom, ulaznice za dječje predstave bit će i u slobodnoj prodaji pa za početak pozivamo roditelje i djecu da zajedno pogledaju „Crvenkapicu“”, rekao je David Belas iz Učilišta.

Iz Teatra Rugantino zatim stiže pomalo nesvakidašnja predstava naziva „Moja nuklearna ljubav“. Nastala je prema motivima priča s internetskog foruma Forum.hr objavljenima pod temom Moja nuklearna ljubav - Teatar Rugantinointeresantnog naziva: „Kad si jadna šupendara (priče iz prošlosti)“. Slomljena, usamljena i samljevena srca imala su tada preko tri milijuna čitanja, a gorko-slatke priče prikazivale grčevitu želju za održavanjem ljubavnog odnosa i grotesknu neravnopravnost među partnerima. Svima koji su bar jednom bili spremni učiniti sve za ljubav ova će predstava 15. studenog biti posebno zanimljiva.

Adventski program u Učilištu započet će na blagdan Svetoga Nikole, 6. prosinca. Teatar Naranča još će jednom razveseliti školarce, i to predstavom „Pepeljuga“. Klasična bajka o lijepoj djevojci koja živi s maćehom i razmaženim polusestrama, a jedinu radost pronalazi u svojim prijateljima miševima, ima ipak sretan kraj. Učenici Osnovne škole Poreč naći će se u kazalištu i 13. prosinca, kada će školski zbor i Porečki delfini održati zajednički božićni koncert pod vodstvom Dušana Baćca i Tome Njegovana. Adventski program nastavlja se plesnom predstavom „Sama u kući (MOT 08)“, koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Joakim Rakovac 16. prosinca, pod ravnanjem glazbenice i dirigentice Đeni Radaković Dekleve te koncertima koji se već tradicionalno održavaju u kazališnoj dvorani u vrijeme Adventa, kao dječji festival „Veseli glasi – voci allegre“, u organizaciji DND-a Poreč i tradicionalni božićni koncert Umjetničke škole Poreč.

Posljednja Freudova seansaSredinom mjeseca, 14. prosinca, na rasporedu je „Posljednja Freudova seansa“, predstava koja će se najviše svidjeti ljubiteljima intelektualnog humora. Filozofski intrigantan susret ateista Sigmunda Freuda i vjernika C. S. Lewisa pretvorit će se u sukob oko pitanja “Postoji li Bog?”. Pregršt materijala za razmišljanje u obliku dinamične i zabavne predstave na scenu postavlja Kazalište Planet Art. Predstava je 2009. osvojila prestižnu nagradu Off Broadway Alliance, a velike umove 20. stoljeća igraju Marko Torjanac i Franjo Dijak.

Uvijek topla i ugodna predbožićna atmosfera na tradicionalnom koncertu duhovne glazbe uljepšat će i ove blagdane svim posjetiteljima. Iz Sjedinjenih Američkih Država u Poreč 23. prosinca dolaze The Charleston Gospel Singers, novi umjetnički projekt koji povezuje Mildred Daniels i Tonyja Washingtona, dvoje izvanrednih izvođača gospela. Dugogodišnje iskustvo u izvođenju afroameričke glazbe i originalna kombinacija različitih stilova ovih umjetnika, u pratnji još pet glazbenika, jamče vrhunski glazbeni doživljaj. Pozitivna energija božićnoga koncerta zatvorit će tako ovogodišnju sezonu.

Ulaznice za predstave i božićni koncert mogu se rezervirati već sad putem online rezervacijskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Izvor

Leave a Reply


7 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum