Kad Aronofsky pretjera

KINO: MAJKA!, redatelj Darren Aronofsky

mother

Iako Darren Aronofsky nikad nije bio mainstream redatelj, njegov novi film „Majka!“, koji je upravo stigao u hrvatska kina, drastičnije je podijelio gledatelje od svih dosadašnjih.

Priča se bavi bračnim parom, piscem srednjih godina (Javier Bardem) i njegovom mladom ženom (Jennifer Lawrence), koji žive u kući usred šume i jedne večeri na vrata im bane vremešni liječnik (Ed Harris) koji je u potrazi za smještajem. Budući da je pisac u kreativnoj krizi, druženje s došljakom mu se ispočetka čini vrlo poticajnim, ali kako u kuću ubrzo dolaze i ostali članovi došljakove obitelji, odnos između pisca i njegove supruge postaje sve kompliciraniji, a njihova svakodnevica sve nadrealnija.

Prvi dio filma vrlo je zanimljivo napravljen u kontekstu psihološke drame koja se bavi kreativnom krizom i krizom obiteljskih odnosa, s kamerom koja je krupnim planom fiksirana na protagoniste te ih stalno prati u njihovim kretanjima interijerom. Nakon što pisac i njegova supruga probiju svoje blokade (on konačno napiše knjigu, a ona rodi dijete), atmosfera se odjednom mijenja u smjeru gomilanja kaotičnih i nerealnih događaja popraćenih apokaliptičnim vizualnim metaforama.

Kad se malo bolje razmisli, većina dosadašnjih filmova Aronofskog vuče u tom smjeru, ali s „Majkom!“ je definitivno otišao u krajnost. Kao da je htio ispitati koliko može pretjeravati i testirati gledateljevo strpljenje, koliko ga može maltretirati vizualnim i zvučnim šokovima pod krinkom artizma.

Što se autora ovog teksta tiče, najbolji film Aronofskog ipak je onaj najobičniji i najstaromodniji u njegovom opusu (Hrvač). Emotivna i dostojanstvena priča o gubitniku (Mickey Rourke) kojeg je pregazilo vrijeme i kojemu je draže umrijeti nego odustati od jedine stvari koja mu daje smisao životu (hrvanje), neizmjerno je vrijednija od ovakvih artističkih prenemaganja.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


5 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum