Međunarodna izložba i performans „Interferencije“ u Gradskoj galeriji Labin

Međunarodna izložba „Interferencije“ i istoimeni performans austrijskih umjetnica Claudie-Marie Luenig, Cornelie König, Cornelie Mittendorfer i Sabine Müller-Funk bit će održan u subotu, 28. listopada, s početkom u 18.30 sati u Gradskoj galeriji Labin

Interferencije--Interferences„Labin svojom industrijskom ostavštinom i trurbulentnom političkom prošlošću, predstavlja pravo nalazište slika o prošlosti i budućnosti, a time i izazov za austrijske autorice Claudiu-Mariu Luenig, Corneliu König, Corneliu Mittendorfer i Sabine Müller-Funk. Njihov rad podrazumijeva transdisciplinarno umjetničko istraživanje Labina u svim njegovim aspektima. Radovi se bave prebacivanjem stvarne, postimperijalističke i postsocijalističke povijesti jedne regije u idejni potencijal, ne samo kao razotkrivanje „igre kulturoloških raznolikosti“(Ibid.), već i kao prepoznavanje sebe u drugima i drugih u sebi. Umjetnice koriste apstraktne forme držeći se određenih dijelova i tematike. Baš su apstraktne forme te koje se najbolje mogu upotrijebiti za dovođenje u pitanje poznatih prizora i otkrivanje novih i iznenađujućih pogleda na ono što se čini kao uobičajeno i dobro poznato“, piše Milka Car u predgovoru kataloga izložbe.

Claudia-Maria Luenig rođena je 1957. u Herbernu (DE). 1980. godine završila je studij kemijskog inženjeringa na Sveučilištu Munster (DE). Svoje školovanje nastavila je na studiju umjetnosti na Australskom Nacionalnom Sveučilištu u Canberri (AUS), gdje je 1992. završila preddiplomski studij vizualnih umjetnosti (kiparstvo). Po završetku studija na sveučilištu RMIT u Melbourneu (AUS) 1998. stekla je titulu magistra umjetnosti iz područja dizajna interijera, a 2013. godine na Sveučilištu za primijenjenu umjetnost u Beču završila je doktorski studij umjetnosti. Sudjelovala je u mnogim rezidencijalnim programima za umjetnike, uključujući i međunarodni rezidencijalni program Villa Waldberta u Feldafingu na jezeru Starnberg (DE). Odabrana je za sudjelovanje u rezidencijalnom program za umjetnike Cité Internationale des Arts u Parizu (FRA) u 2019. godini. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Austriji i u inozemstvu.

Cornelia König rođena je 1963. u Badenu (AUT). 1981. studirala je na arhitekturu na Tehničkom Sveučilištu u Beču. 1983. dobila je Majstorski certifikat Staklarske škole u Kramsachu (Tirol). Svoje obrazovanje nastavila je na Umjetničkoj akademiji u Stuttgartu. 2008. završila je magistarski studij umjetnosti i kulturnog menadžmenta na Akademiji glazbe i izvedbenih umjetnosti u Beču. Od 2007. predsjednica je Kunstvereina (umjetničke organizacije) u Badenu. Izlagala je na mnogim izložbama u Austriji i međunarodno. Njezini radovi uglavnom su skulpture, fotografije i svjetlosne kutije. Živi i radi u Badenu.

Cornelia Mittendorfer rođena je 1953. u Gmundenu (AUT). Živi u Beču gdje radi kao vizualna umjetnica i odvjetnica. Osnovni element njezina rada je istraživanje ljudskoga stanja bilo radeći na pravilnoj percepciji ili baveći se političko-povijesnim temama. Koristi znanstvene alate kao osnovu i pripremu za svoje umjetničke koncepte. Njezini radovi ukjučuju fotografije, objekte, instalacije i dugotrajne istraživačke projekte.

Sabine Müller–Funk rođena je 1958. u Münchenu (DE). Od 1981. do 1987. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu gdje je stekla titulu Magistra likovnih umjetnosti. Njezini radovi uključuju slike, instalacije, skulpture, fotografije, performanse, dizajn u javnim i privatnim prostorima. Kroz svoje umjetničko djelovanje istražuje teme memorije i sjećanja, zapise, membrane i zbijanja. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. Članica je Künstlerhaus Vienna, blaugelbeZwettl and artP. Živi i radi u Drosendorfu (donja Austrija), Beču (AUT) i Cerovici (HRV).

Izložba „Interferencije“ u Gradskoj galeriji Labin ostaje otvorena do 25. studenog.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum