OBLJETNIČKI KONCERT ALEKSANDRE GOLOJKA U DVORCU SV. KRIŽ ZAČRETJE

Pijanistica Aleksandra Golojka održat će koncert povodom 25. obljetnice umjetničkog rada u četvrtak, 5. listopada s početkom u 20 sati u Dvorcu Sv. Križ Začretje. Koncert će biti održan u sklopu kulturnog programa kojeg vodi i organizira prof. Mirna Flögel- Mršić. Na koncertu će joj se pridružiti dugogodišnje suradnice i vrsne umjetnice kao što su Samanta Stell, flautistica iz Pule, Jadranka Celić Bernaz, klaviristica iz Pule i Katja Markotić mezzosopran iz Zagreba.

ROVINJ 3.9.2017 1 (1200x976)Izvodit će izbor djela za glasovir solo koja su obilježila njeno obrazovanje i umjetnički život, a neće izostati ni komornih trenutaka kada će joj se pridružiti kolege umjetnici koji su također imali važnu ulogu u njenom glazbenom djelovanju. Na repertoaru su djela Donizzettija, Smareglie, Respighija, Skrjabina, Dore Pejačević i Papandopula.

Obljetničkim koncertom, klaviristica Aleksandra Golojka zaokružuje dio umjetničkog rada koja uz predan pedagoški rad ne zapostavlja i svoj umjetnički identitet kao izvođač. Ona je svojim zapaženim izvedbama uvijek naišla na veliko odobravanje publike i struke, promovira hrvatsku glazbu i skladatelje, pogotovo kod mlađe publike koju je bitno educirati u tom smislu kako bi znala njegovati našu baštinu. U tom su smjeru kretale ideje za projekt Glazbenog poučka-ciklusa edukativnih koncerata koji se kao takav još uvijek, nakon jedanaest godina, održava. U međuvremenu, prihvaćen i uvršten u školske kurikulume, a odnedavno postao i predmet znanstvenog istraživanja. Uz mnoštvo održanih koncerata treba spomenuti i rad u Glazbenoj školi gdje je educirala stotine učenika od kojih je jedan znatan broj kasnije završio i akademsko obrazovanje, te su danas i oni istaknuti klaviristi.

Podržava dobrotvorne akcije svojim čestim nastupima na dobrotvornim koncertima, pa tako i onima Inner Wheel kluba u Puli. 2000. godine s Jadrankom Celić Bernaz osniva glasovirski duo Nesactivm koji u tom sastavu često nastupa. Snimaju za HRT djela A. Smareglie, a na CD-u Zvuci Istre izvode djelo koje je za njih napisala Đeni Dekleva Radaković, „Danze capricciose“ i „Miniature istriane“, L. Donoràe. Održale su i mnogo cjelovečernjih koncerata, no treba istaknuti praizvedbu „Plesne suite“ Borisa Papandopula u Zagrebu 2017. U HGZ-u. Pronašla je rukopis te suite koja sadrži četiri jugoslavenska plesa: „Radničko kolo“, „Ketuš“, „Igra“, „Tetovka“, B. Papandopula te izradila notografiju i pripremu za tisak koju bi trebao izdati Cantus. U planu je i CD suite koju izvodi Duo Nesactivm.

Povodom 120 obljetnice rođenja skladateljice Dore Pejačević s mezzosopranisticom  Katjom Markotić. održala je nekoliko koncerata predstavljajući njena djela za širu publiku i za Glazbene škole. Od 2010 krenula je suradnja i koncertiranje s flautisticom Samantom Stell koja još uvijek traje i isto tako s flautisticom Natašom Dragun s kojom često nastupa u triju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum