“Odgovor Jobu” – izložba fotografija Anje Ronacher u galeriji Rigo

Samostalna izložba austrijske fotografkinje Anje Ronacher naziva “Odgovor Jobu” otvorena je u petak, 29. rujna, u novigradskoj galeriji Rigo. Izložba se sastoji od četiri analogno razvijene crno-bijele fotografije dimenzija 30 sa 40 centimetara koje prikazuju keramičke artefakte snimljene u muzeju Vučedolske kulture u Vukovaru.

IMG_5688Veći dio površine fotografija se sastoje od tmine, dok dijela ljudskih ruku tinjaju jedva vidljivi. Radovi Anje Ronacher mogu se protumačiti kao kultura koja se odupire mraku koji sve proždire i u kojem se ništa ne razaznaje, a naziv izložbe koji se odnosi na starozavjetnu priču o čovjeku kojem je sve oduzeto kako bi se iskušala njegova vjera je svojevrsno prisjećanje posvećeno gradu Vukovaru i uništenju koje je doživio, a najvjerojatnije pitanje Joba na koje se traži odgovor je “Zašto?”.

Drugo djelo na kojeg priziva ime izložbe je knjiga Carla Gustava Junga “Odgovor Jobu”, u kojoj su također obrađene mnoge implikacije mitologije, psihologije i morala. Radovi su vrlo recentni, odnosno snimljeni su prije dva mjeseca, kad je Anja Ronacher studijski boravila u Vukovaru potaknuta prijedlogom dr. sc. Jerice Ziherl, koja je i predstavila njene radove prilikom otvorenja izložbe pojasnivši: “Keramika je prva civilizacijska tvorevina kojom je čovjek nadogradio prirodu. Kad je shvatio da sirova glina pečenjem trajno održava svoj oblik, keramičke su posude postale nezamjenjive u pripremanju hrane i najčešći su nalaz u prapovijesnim nalazima. Kulturama s najatraktivnijom keramikom u europskoj prapovijesti svakako pripada i vučedolska. Dobar dio njih svojom izvedbom i ukrasom pripada “finoj” keramici na kojoj su na izrazito crnoj podlozi raznim načinima urezivanja obilježeni znakovi ispunjeni bijelom inkrustacijom i strogo postavljenim crvenim linijama. IMG_5676Takav ukras na keramici svojim precizno određenim položajem, oblikom i ritmom neka je vrsta slikovnog pisma. Upravo stoga i fotografije Anje Ronacher čitamo kao slikovna pisma koja izranjaju iz podloga koje su crnije od crnog. Bogata, duboka, istovremeno topla i hladna crna poput mjesečeve mijene miluje oble detalje vučedolske keramike koja je, riječima umjetnice svijetlo znakovlje naših predaka, sa simbolima Sunca i sazviježđa na zimskome nebu. No u Sunce, kao ni u smrt, ne može se izravno gledati. Posude su preci i svjedoci žrtvenih rituala koji se izvode tijekom proljetnog ekvinocija.”

Anja Ronacher rođena je 1979. godine u Abtenau, Salzburg. Pohađala je kraljevski College of Art u Londonu, gdje je završila postdiplomski stupanj za Majstora lijepih umjetnosti, smjer fotografija. Završila je fakultet primjenjenih umjetnosti u Beču, smjer scenografija, te estonsku akademiju umjetnosti u Tallinu. Od 2007 je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, a od 2013. je imala 4 samostalne izložbe, od kojih je ova prva izvan Austrije. Dobitnica je desetak nagrada za svoja djela.

Izložbu je moguće razgledati do 22. listopada.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum