Povratak „Blade Runnera“

blade

Nakon dugotrajnog iščekivanja i medijskog podgrijavanja konačno je u naša kina stigao „Blade Runner 2049“ (redatelj Denis Villeneuve), spektakularni nastavak kultnog filma Ridleyja Scotta iz 1982. godine.

Koliko je ovaj nastavak opravdao očekivanja fanova izvornog „Blade Runnera“ teško je reći, ali sličnosti očito nisu velike. Scottov film doista je fascinantno djelo, ne samo u okvirima SF žanra, i teško je očekivati da bi takve domete netko mogao ponoviti. Uostalom, ne može to ni sam Ridley Scott. Zato je i vrlo promišljeno od njega što se nije uhvatio režije nastavka (prisutan je kao producent) i tako ponovio grešku koju je počinio s „Alienom“.

Scottov film je briljantan spoj različitih ugođaja, u njemu se prožimaju noirovski i distopijski elementi s Deckardovim humorom, dok je Villeneuve dao prilično pojednostavljenu depresivnu viziju budućnosti. U Villeneuveovom nastavku nema prizora i dijaloga koje će fanovi ponavljati desetljećima kasnije, nema takve magije, on jednostavno nije vizualni pripovjedač kalibra Ridleyja Scotta, barem kada je o SF-u riječ.

Villeneuveov stil naizgled je impresivan i monumentalan, ali zapravo prilično suh i premalo uzbudljiv, često ostavlja dojam već viđenog unutar suvremene produkcije žanra. Njegov film bilo bi najpoštenije ocjenjivati izvan konteksta izvornika, što je, naravno, prilično teško. U tom slučaju može se reći da je riječ o dobrom, solidnom filmu, negdje u razini novijih Scottovih djela.

Najzad valja primijetiti da Villeneuveova kvaliteta varira i zavisno od žanrova kojima se bavi. Dok je u kriminalističkom filmu izvrstan (Prisoners, Sicario), njegovi izleti u SF (valja se podsjetiti i filma „Dolazak“) ipak nisu tako visokih dometa.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


7 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum