Predstavljanje romana „Iskupljeni princ“ Vladimira Papića u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Roman „Iskupljeni princ“ pulskog autora Vladimira Papića bit će predstavljen u ponedjeljak, 23. listopada u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. O knjizi će uz autora govoriti Vanesa Begić i Valter Roša.

2017-10-27_-_VLADIMIR_PAPIC_-_ISKUPLJENI_PRINC-pozivnica.jpg.800x800_q85

„Magični realizam je književno-umjetnički smjer gdje se elementi fantastike isprepliću sa stvarnošću, poistovjećujući se na taj način s njom i tvoreći skladnu cjelinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Iza ove enciklopedijske definicije toga pravca može se iščitati puno toga o raznim romanima isto toliko raznih autora koji su nastajali kroz različite epohe, a elemenata magijskog realizma ima i u netom objavljenoj knjizi Vladimira Papića, profesora hrvatskog jezika i književnosti koji predaje u Osnovnoj školi Šijana. Ovaj ambiciozan profesor, koji je s učenicima najprije u OŠ Monte Zaro, potom Centar te sada u OŠ Šijana realizirao e-knjige njihovih pripovijedaka te čiji učenici dobivaju nagrade i priznanja za kreativno pisanje, sada se i sam predstavio kao pisac, autora proznog ostvarenja „Iskupljeni princ“ gdje ima elemenata magičnog realizma u simbiozi s egzistencijalizmom. Roman sadrži nekoliko priča koje se u biti nadopunjavaju poput mozaika, gdje se isprepliću bajkoviti elementi, taj magični realizam, kao i egzistencijalizam, na ponekad filmski način. Realno i fantastično, bajkovito jednostavno se kombiniraju i nadopunjavaju, gdje dolaze do izražaja različiti aspekti postojanja i ljudske potrage za nečim bitnim, a gdje se opet pokazuje da ništa nije onako kako nam se čini“, zapisala je Vanesa Begić u svom osvrtu.

Vladimir Papić rođen je u Beogradu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Beogradu i Tel-Avivu. Srednju ekonomsku školu završio je u Puli. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli smjer – Hrvatski jezik i književnost- Povijest. Živi i radi u Puli kao profesor hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Tijekom rada u prosvjeti pokrenuo je radionice kreativnog pisanja koje su iznjedrile pet e-knjiga s učeničkim pričama, među kojima su neke nagrađivane na državnoj razini. Radionice kreativnog pisanja vodio je i u sklopu Art&Music festivala u Puli 2014. godine, kao i u sklopu Bloomsdaya u Puli 2016. godine. Radionica o poznatom irskom piscu također je iznjedrila e-knjigu (možete je pogledati ovdje). Zbirka priča „Navijam za tebe“ ušla je u uži izbor za Nagradu Prozak 2016. godine te je u travnju 2017. objavljena kao e-zbirka u nakladi Studija TiM iz Rijeke. Priča „Sretna“ osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natječaju koji je organizirao časopis NEMA u travnju 2017., a priče „Sanjin ili optimizam“ i „Kad se prašina napokon slegnula“ ušle su u finale književnog natječaja Slavko Kolar – Satira 2015. i 2016. godine. Priča „Nismo dobrodošle“ uvrštena je u međunarodnu zbirku „Vilinska priča“, dok je priča „Svatko za sebe“ ušla u finale natječaja Zlatko Tomičić. U svibnju 2017. izdan mu je prvi roman „Iskupljeni princ“ u nakladi Nove Poetike.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum