PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “BOŠKARICA” U CIRCOLU

Posljednja produkcija Pulske filmske tvornice, dugometražni dokumentarni film „Boškarica“ redateljice Ivane Hrelje, pretpremijerno je prikazan prošle subote u pulskom Circolu Zajednice Talijana, gdje je svečano otvorio Dane mentalnog zdravlja u organizaciji Doma za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Boškarica - kava„Boškarica“ je jedan od rijetkih filmova koji su uspjeli ući u ustanovu za psihički bolesne odrasle osobe i prikazati nam život u njoj kao i njezine korisnike. Četvero štićenika je u prvom planu i oni nas vode kroz ovu dirljivu priču u kojoj se isprepliću povijest i sadašnjost te nade i strahovanja protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost. Dom otkrivamo putem njihovih dnevnih zadaća u njemu ili u organiziranom samostalnom stanovanju – dijeljenje cigareta drugim korisnicima, jutarnje čitanje novina na razglasu, radne i rehabilitacijske aktivnosti u dvorištu zgrade, vanjske rehabilitacijsko-rekreativne aktivnosti ili uobičajene kućanske poslove – ali i svakodnevne „obrede“ poput ispijanja tableta i kava. Tu je i domska frizerka koja nas vodi do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe, dok se ostalo osoblje (psihijatar i pravnik) pojavljuje samo onda kada je potrebno da nam se bolje pojasni situacija protagonista. Dramatične životne okolnosti koje su ih dovele u Dom (primjerice, obiteljsko nasilje ili ekstremni radni uvjeti u utrobi broda) tek su natuknute, pa su uspješno izbjegnuti bilo kakav senzacionalizam i patetika. Umjesto toga, priču „olakšava“ duhovitost korisnika koja je uspješno prenijeta i u montažerskom postupku.

Boškarica - filmska ekipaAutori filma (uz Hrelju tu su i koredatelji Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić) nisu samo promatrači već su cijelo vrijeme prisutni, a posebno kroz naglašene duge kadrove kojima ispituju stanja protagonista, pružaju širu sliku određene situacije i komentiraju. Prirodno svjetlo doprinosi toplom, kućnom ugođaju, dok montaža plete priču na dinamičan način. Glazba je prisutna samo u nekoliko trenutaka kao emotivno „pojačalo“, dok je ostatak filma satkan od ambijentalnih zvukova.

Večer pretpremijere otvorila je ravnateljica „Vile Marie“ Vesna Sperath i Marko Zdravković-Kunac, koji je ujedno i producent filma. On je zahvalio ravnateljici što je omogućila pristup Domu i priliku da vidimo što se dešava s njegovim korisnicima.

– Film smo intenzivno radili tri godine tijekom kojih smo pratili njihov razvoj, jer nismo željeli biti padobranci koji žele napraviti senzaciju, naglasio je.

Prisutnim korisnicima Doma i publici obratila se i Hrelja, a u timu „Boškarica“ su još

direktor fotografije Marko Krnjajić, montažer Danilo –Lola Ilić i snimatelj Kristijan Burlović. Realizaciju filma omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Izvor

Leave a Reply


7 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum