PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “BOŠKARICA” U CIRCOLU

Pretpremijera dokumentarnog filma “Boškarica” Ivane Hrelje u produkciji Pulske filmske tvornice bit će održana u pulskom Circolu Zajednice Talijana u subotu, 7. listopada, s početkom u 19 sati. Pretpremijeri organiziranoj u okviru Dana mentalnog zdravlja, koji se u Puli održavaju od 7. do 11. listopada, prisustvovat će autori filma i njegovi sudionici.

BoškaricaFilm nam približava četvero štićenika Doma za odrasle osobe “Vila Maria” Pula, poznatog kao Boškarica. Kroz svakodnevne zadaće i “obrede” (koji uključuju ispijanje kave i pušenje) provlači se priča o problemima, željama i nadama protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost. Također, prikazan je proces aktivne integracije štićenika u lokalnu zajednicu putem vanjskih rehabilitacijsko-rekreativnih aktivnosti i organiziranog stambenog stanovanja.

Realizacija filma trajala je tri godine tijekom kojih se pratio razvoj protagonista. On je podijeljen u dva dijela, od kojih se prvi odvija u interijeru Doma, počevši od porte gdje upoznajemo prve štićenice. Njihove dnevne aktivnosti dovode nas do frizerke, jedine djelatnice Boškarica - zgradaustanove prikazane u filmu, a ona nas vodi dalje do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe. Osim na prikaz života u Domu, naglasak je stavljen i na terapiju lijekovima i njezine nuspojave. Zahvaljujući angažmanu korisnika u radnim i rehabilitacijskim aktivnostima izlazimo iz zatvorenog prostora i započinjemo s drugim dijelom filma, u kojemu prikazujemo proces aktivne integracije u društvo.

Koredatelji filma su Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić, snimatelj je Kristijan Burlović, dok je direktor fotografije Marko Krnjajić. Montažu potpisuje Danilo – Lola Ilić, a producent je Marko Zdravković-Kunac. Realizaciju „Boškarice“ omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum