„Zvuk, pritok dodira“ Noe Silvera u galeriji HUIU

Noa Silver Veldhuijsen, umjetnik rezidencijalnog programa Summer Sessions predstavio je svoj rad „Zvuk, pritok dodira“ u petak, 29. rujna u pulskoj galeriji HUIU. Riječ je o noa1interaktivnoj izvedbi u kojoj umjetnik i publika ostvaruju glazbenu komunikaciju putem dodira.

Rad reagira na tezu da u zapadnom društvu većinu komunikacije temeljimo na lingvistici te da tjelesnu interakciju rijetko koristimo kao način komuniciranja. Silver to čini stavljajući naglasak na dodir kojim se kao zvučni element (pandan jeziku) generira glazba. Umjetnik je bio smješten iza crne zavjese unutar također crnog paravana – dakle u skoro potpunom mraku. Posjetitelji su u tu ispovjedaonicu ulazili jedan po jedan, a ostali su slušali glazbu dodira dvaju tijela u mraku.

Glazba kao rezultat intime s jedne strane i očekivanja, reakcije i refleksije publike s druge strane paravana konačna su noa2kombinacija Silverove izvedbe zahtjevnog i dobro promišljenog rada kojeg je umjetnik uspio razraditi tijekom rezidencije.

„Prvotna ideja je uključivala dva stranca koji se međusobno dodiruju kako bi sintetizirali glazbu, ali u konačnici je to postao rad baziran na performansu u kojemu sam ja jedan od sudionika. Kad sam došao u Pulu našao sam se u situaciji da sam želio komunicirati s drugima, ali zbog jezične barijere nisam bio u mogućnosti to učiniti u onoj mjeri u kojoj sam želio. Zbog toga je projekt postao osobniji i činilo mi se da ima smisla da sebe stavim u njega“, kaže Silver.

U okviru Mp3 platforme udruga Metamedij svake godine ugošćuje umjetnika iz inozemstva na kratkoj i intenzivnoj umjetničkoj rezidenciji Summer Sessions, a ove je godine odabranik bio Noa Silver Veldhuijsen, dvadesettrogodišnji interdisciplinarni umjetnik koji djeluje na području novomedijske umjetnosti iz Rotterdama. Tijekom rezidencije imao je priliku razviti svoj umjetnički projekt u bliskoj suradnji s članovima platforme i vanjskim suradnicima udruge.

Ovaj je projekt realiziran u okviru Summer Sessions mreže za razvoj talenata te je zajednička koprodukcija udruge Metamedij i V2_Instituta za nestabilne medije. Summer Sessions je mreža za razvoj talenata koja organizira rezidencijalne programe za umjetnike u začetku karijere te nudi produktivnu atmosferu, kvalitetnu produkciju i stručni feedback – sve što je potrebno za pokretanje ili razvoj profesionalnog umjetničkog projekta. Glavna ideja ovog međunarodnog rezidencijalnog programa je da organizacije sponzoriraju umjetnike iz njihove zemlje za odlazak u neku inozemnu organizaciju kako bi tamo razvijali svoj projekt. Kroz program razvija se projekt od koncepta do rada koji je spreman za prezentaciju.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije udruga Metamedij

Leave a Reply


8 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum