Art&Music: tribina „Sedma republika“ i koncert

Program ovogodišnjeg Art&Music festivala nastavlja se u petak, 24. studenog, u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojca tribinom naziva „Sedma republika“. Tribina je posvećena Anti Perkoviću, prijatelju i suradniku A&M festivala koji je preminuo u ožujku ove godine. Kao uvod u razgovor bit će prikazan dokumentarni film Brankice Drašković „Borderland Soundtrack“. Film je inspiriran knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića i posvećen je svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode. Dokumentarni film „Borderland soundtrack“ bavi se ulogom i značajem glazbe u kulturi otpora i razvojem kulturne suradnje na postjugoslavenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrijednosti u tom angažmanu.

borderland soundtrack

U nastavku tribine govorit će autorica filma Brankica Drašković, frontmen grupe Goribor Aleksandar Stojković i Nenad Marjanović Dr. Fric basist grupe Kud Idijoti. Razgovor moderira novinar i urednik portala Ravno do dna Zoran Stajčić.

Nakon tribine program se iste večeri u 22 sata seli na drugi kraj hodnika prizemlja Rojca u Klub Kotač u kojem sve posjetioce očekuje nastup četiri benda; Flo Masters i URAR iz Pule, Svemirko iz Zagreba i Straight Mickey and the Boyz iz Beograda.

Glazbenu večer A&M festivala u klubu Kotač, multimedijalnom prostoru Edusplash platforme, otvorit će novo ime na pulskoj glazbenoj sceni Flo Masters. Sastavljeni od tri „veterana“ pulske scene, Davida, Kolumba i Črleta, uz mladog Sergeja, po prvi puta nastupit će pred publikom. Sviraju, kako sami kažu, stoner grunge rock heavy.

URAR je pulski trio, glazbena poslastica, novost na istarskoj i hrvatskoj glazbenoj sceni. Osebujan i jedinstven trio koji miješajući razne glazbene stilove svojom karizmom i jednostavnošću upotpunjuje rupu u alternativnoj glazbenoj sceni.

Svemirko je nova inkarnacija glazbenika i producenta Marka Vukovića, koji je u prošlosti izdavao kao Kimekai te pod raznim drugim pseudonimima, no ovdje je riječ o potpunom zaokretu, nečem novom i drugačijem. Vuković prije otprilike dvije godine donosi odluku i počinje skladati pjesme opjevane na materinjem jeziku, a početkom ove godine objavljuje svoj debitantski album “Vanilija” na glazbenoj etiketi više manje zauvijek, do sada odlično prihvaćenim od strane kritike i slušateljstva u regiji pa i u svijetu.

Svemirko_foto Denis Komljenovic

Album “Vanilija” zbirka je intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih pjesama, koje Vuković naziva emo-macho pop glazbom i opisuje kao novim derivatom žanra synthpop. Snimanje, miks i produkciju albuma potpisuje Marko Vuković, mastering je odradio glazbenik, video i konceptualni umjetnik Lionel Williams poznatiji kao Vinyl Williams, dok dizajn naslovnice potpisuje Jeremy Nealis. Zajedno sa svojim prijateljima, članovima eklektičnog plemena suvremenih vračeva, Svemirko od ovog ljeta predstavlja svoju glazbu uživo na pozornicama diljem Balkana.

Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka vrsnih muzičara koji su utjecaje iz raznih stilova rocka stisnuli u prepoznatljiv i karakteran izraz. Stilove i žanrove, poput hard rocka, punka, hard cora, garažnog rocka, funka pa čak i avant jazza Straight Mickey And The Boyz strasno su i dobro prekuhali te stopili u jedinstvenu smjesu, koja ima opojan miris po dobrom duhu Beograda koji bukti od progresivnih muzičkih zamisli i žestoke energije. Od kada u javnosti prezentiraju svoj gruverski rock tornado Straight Mickey And The Boyz etablirali su se kao jedan od najperspektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji te su zbog eksplozivnih nastupa stekli epitet benda koji se mora vidjeti uživo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulaz na sve programe i radionice je besplatan. Festival je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH i Istarske županije. Održavanje su pomogli prijatelji iz BukaNosiea, Edusplash platforme, Srpskog kulturnog centra i Saveza udruga Rojca. Organizator je pulska udruga Kontakt.

Priredio B. VINCEK

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum