Javna predavanja u okviru radionice Remiks identiteta 4

U sklopu programa ovogodišnje besplatne radionice osnova glazbene produkcije u digitalnom okruženju i remiksiranja tradicijske glazbe Remiks identiteta 4, u srijedu i četvrtak, 8. i 9. studenog u Dnevnom boravku DC-a Rojc, u poslijepodnevnim i večernjim satima održati će se besplatna javna predavanja otvorena za sve zainteresirane. Gostujući predavači su glazbenik i etnomuzikolog Goran Farkaš te muzički producent Edi Cukerić.

web-new (2)Raspored predavanja:

Srijeda 8.11.

18:00-20:00

Goran Farkaš:

“Novo postojanje tradicijske glazbe”

Dnevni boravak DC-a Rojc

Četvrtak 9.11.

17:00-18:30

Edi Cukerić:

“Osnove aranžiranja u glazbi”

Dnevni boravak DC-a Rojc

Goran Farkaš je glazbenik i etnomuzikolog iz Pazina, koji se većinom bavi tradicijskom glazbom istarskog poluotoka. Svoj rad najviše kanalizira kroz rad grupe Veja, te udruge TradInEtno. Do sada je surađivao s mnogim glazbenicima kao što su: Dario Marušić, Nigel Osbourne, Trevor Brown, Toni Pešikan, Lidija Dokuzović, Allan Skrobe, na glazbi u predstavama u Kazalištu Ulysses i Istarskom narodnom kazalištu. Dugogodišnji je suradnik udruge Metamedij na projektu “Remiks identiteta”.

P1150191 copyU svom predavanju Farkaš će govoriti o tradicijskoj glazbi te o tome kako se ona oblikuje zajedno s društvenim kretanjima. Uz nekoliko primjera predstaviti će uvod u aktivnosti u sklopu radionice Remiks identiteta 4, te će predstaviti tradicijsku glazbu koja se svira na trieštinama, a ove je godine u fokusu radionice. Trieština je jedna od dijatonskih harmonika koje su se izrađivale i svirale na ovom prostoru i predstavlja velik dio istarske kulturne tradicije koji se od svog početka do danas uvelike promijenio. Trieština je jedan od najboljih, a i najsvježijih primjera toga kako se tradicija mijenja.

Edi Cukerić je višestruko nagrađivani glazbeni producent. Od 1990. do 2003. radi kao honorarni suradnik na HRT-u Radio Puli gdje deset godina zajedno s Renatom Pernićem i Branimirom Paićem terenski snima istarsku tradicijsku glazbu. Radio je u Zagrebu u studiju Rockoko. U svojoj dugogodišnjoj karijeri glazbenog producenta radio je s mnogo renomiranih hrvatskih i inozemnih izvođača (Gustafi, Hladno Pivo, Darko Rundek Cargo Trio, Chris Eckman, Terry Lee Hale, Goribor, Massimo, Arsen Dedić, Franci Blašković & Gori Ussi Winetou, Dogma, Kawasaki 3P, One Piece Puzzle, FOB, Sara Renar, itd.). Zajedno s Bambi Molestersima kao ton majstor bio je na turneji sa svjetski poznatom grupom REM. Idejni je začetnik i realizator projekta 1947 – Hommage Sergiu Endrigu. Dobitnik je pet Porina i Crnog Mačka za glazbenog producenta godine. Surađuje sa srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Puli i djeluje u radnoj sobi „Pionir“ u Puli (Rojc), „Metro“ u Ljubljani, RSL „Luca“ u Novom Mestu.

U svom će predavanju govoriti o aranžmanu u glazbi te raznim pristupima različitim glazbenim žanrovima. Predavanje će služiti kao koristan uvod i uvid u razne pristupe za promišljeno spajanje tradicionalnog i modernog zvuka. U sklopu predavanja na nekoliko će primjera pojasniti korištenje aranžmana u suvremenoj glazbi.

Remiks identiteta je višegodišnji projekt udruge Metamedij koji se provodi u okviru Metamedia Remiks Lab-a (kreativnog laboratorija DC-a Rojc) i glazbenog community studija Metamusic. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom. Više o radionici pročitajte na službenoj stranici udruge Metamedij: www.metamedia.hr.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum