Licemjer i njegove žrtve – Premijerna izvedba predstave “Staging a Play: Tartuffe” Matije Ferlina u Svetvinčentu

Pretvaranjem „Tartuffea“, Molièreovog kanonskog dramskog teksta u koreografsku partituru, redatelj i koreograf Matija Ferlin ostvario je novu, uspješnu predstavu u svom ciklusu nazvanom „Staging a Play“ u kojem plesni pokret zamjenjuje i interpretira tekstualni predložak i koja je premijeru imala u subotu, 25. studenog, u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu. Predstava nastala u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem Gradskim kazalištem Pula veliki je korak naprijed naspram nagrađivane „Staklene menažerije“ kojom je Ferlin taj ciklus započeo 2015. godine. Za razliku od obrade Williamsovog klasika koja je bila istovremeno minimalistička i kriptična, „Tartuffe“ je eksplozija boja i pokreta u kojoj su poveznice s dramskim predloškom jasnije i prirodnije.

Staging a Play_Tartuffe_8 (1200x801)

Jednostavna scenografija Mauricija Ferlina kojom dominira biblijski citat na engleskom jeziku „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“ (For today i must stay at your house) na samom dnu, poligon je za plesne pokrete brojnih likova (čak devet plesača) koji su konstantno na sceni. Predstavu otvara efektan prolog u kojem Orgonova obitelj prima Tartuffea u svoj dom nakon kojeg se počinje odigravati priča njegovog kaustičnog djelovanja. U prvim dijelovima predstave (kao i u originalu) Tartuffe nije glavni akter već stoji u pozadini i „trlja ruke“. Centralnu ulogu u priči preuzima u zadnjoj trećini kada se razotkriva njegov pakleni plan putem kojeg zavadi članove Orgonove obitelji i postaje vlasnikom svih njihovih zemaljskih imanja.

Staging a Play_Tartuffe (1200x805)

„Tartuffe: Staging a Play“ je u potpunosti predstava bez četvrtog zida jer glumci cijelo vrijeme gledaju u publiku koja time postaje svjedokom njihovih patnji. Ta zahtjevna odluka predstavlja veliki problem kada je u pitanju plesna predstava jer se time limitiraju sami pokreti plesača, no u ovom se slučaju višestruko isplatila. „Trpjeti“ konstantan pogled devet izvođača nije jednostavno niti prirodno te stvara nelagodu i teško podnošljivu tenziju. Publika – taj nijemi svjedok – kao ni sami likovi, nemaju luksuz predaha što predstavu čini napetom do samoga kraja čime je doprinijela i repetitivna glazbena podloga Luke Prinčića. Zbog limitiranosti pokreta plesne slike su nizale poput špila karata tijekom divlje sesije pasijansa, a tu su vizualnu poveznicu pojačali i gotovo nepodnošljivo šareni kostimi koje su kreirali Matija Ferlin i Desanka Janković.

Staging a Play_Tartuffe_4 (1200x801)

Jedini koji ne „poštuje“ pravila igre i koji u dva navrata (na samom početku i kraju) ne gleda u publiku je sam Tartuffe. Iako je tekst na kojem se plesna predstava bazira u svojoj suštini komedija koja po kanonskim pravilima završava sretno, Ferlin i dramaturginja Jasna Žmak odlučili su se za tragični kraj (nakon Tartuffeove pobjede Orgon umire). Na publici je odluka može li Tartuffe doživjeti iskupljenje nakon kobnog rezultata svog djelovanja jer u tom trenutku on prestaje gledati u nju i okreće se prema žrtvi i ispušta bolni krik u kojem nema ni trunke licemjerja.

U predstavi briljiraju Darko Japelj u ulozi Orgonove žene Elvire i izvrsna Roberta Milevoj u naslovnoj ulozi. Ostali izvođači su Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Sintija Kučić, Marin Lemić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

premijera 25.11. (1200x801)

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Jelena JANKOVIĆ

Leave a Reply


+ 5 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum