Njemački dokumentarac o talijanskom vesternu

špageti

U subotu navečer (11.studenog) na HTV-u (3. program) je prikazan njemački dokumentarni film „Bez žaljenja, bez milosti“ (redatelji Peter Dollinger i Hans-Jürgen Panitz), koji nije naročitih autorskih dometa, ali je vrlo informativan i zanimljiv u kontekstu talijanskog ili špageti-vesterna.

Redatelji su temeljito obradili taj filmski fenomen – koji se javio tijekom 1960-ih u talijanskoj kinematografiji, s naglašenim naturalizmom i stilskim odmakom u odnosu na američki vestern – počevši od najvećih imena (Sergio Leone, Sergio Corbucci,Clint Eastwood) do trivijalnijih redatelja i ostvarenja. Vrijednost filma je u tome što slojevito razrađuje fenomen, njegove uzore i uvjete nastanka kao i utjecaje koje je imao na suvremene redatelje, a naročito su dragocjeni kadrovi razgovora s pokojnim i živućim majstorima žanra, budući da otkrivaju i neke detalje koji ni upućenijim gledateljima vjerojatno nisu poznati.

Za štovatelje špageti-vesterna, kojima pripada i potpisnik ovih redaka, svakako vrlo informativno i korisno iskustvo, iako je pomalo neobično da su obradu tog talijanskog fenomena potpisali upravo Nijemci.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum