O animaciji i drugim filmskim temama

ljetopis 11 2017

Prije nekoliko dana objavljen je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (90-91), ujedno s 332 stranice najobimniji u 20-godišnjoj povijesti izlaženja ovog časopisa.

Uredništvo časopisa oduvijek visoko cijeni animirani film pa i ovaj dvobroj otvara tematska cjelina o animaciji, u kojoj naš istaknuti teoretičar Hrvoje Turković donosi iscrpni kronološki prikaz hrvatske animacije od 1922. do 2015., stručnjak za animaciju Midhat Ajanović zajedno s Miroslavom Cmukom piše o stvaralaštvu Dušana Vukotića, dok Diana Robaš piše o ovogodišnjem Animafestu.

Hrvatski film također je bogato zastupljen i u ovom broju, budući da Marijan Krivak uzima „Metastaze“ kao oslonac za raspravu o radikalizaciji suvremenog hrvatskog društva, Zrinko Ogresta napisao je esej o nastanku svojeg filma „S one strane“, a objavljena su i sjećanja pokojnog Tomislava Radića o tome kako je nastajao njegov cijenjeni film „Timon“:

Osim ovih i još nekih tema (holokaust, španjolska kinematografija), u novom dvobroju možemo pročitati i recenzije novih knjiga filmske tematike, temeljite preglede ovogodišnjih ljetnih filmskih festivala (DHF, Pula, Motovun itd.), kao i uobičajene esejističke prikaze novih filmova i serija.

 

E. L

 

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum