Otvorena izložba Petre Pletikos „Plotter graphics – analog glitches, binary lanscaping (2012 -)“

Otvorenje izložbe mlade pulske umjetnice Petre Pletikos naziva „Plotter graphics – analog glitches, binary lanscaping (2012 -)“ u okviru ciklusa “PMA” – Pulski mladi umjetnici, održano je u petak, 3. studenog, u Dnevnom boravku Društvenog centa Rojc.

P1190490 (1200x900)„Serija radova nastala je vodeći se idejom glitch – arta i motiva pejzaža kao glavnim elementima u stvaranju rada, s naglaskom na međuodnos istih. Motiv pejzaža stilizacijom doveden je do linearnog crteža, točnije obrisa, gdje je sam motiv prepoznatljiv samo u naznakama. On se u potpunosti gubi u daljnjem procesu rada gdje prelazi u formu površina ispunjenih linearnim rasterom. Rezultat je deformirani, apstrahirani prikaz prirode i kao takav daje kritiku na odnos i utjecaj tehnologije i njenog razvitka na prirodnost mjesta u kojem bivamo i djelujemo. Međuodnos dvaju strana jednako nam prirodnih, a u potpunosti suprotnih pa čak i pomalo kontradiktornih“, navodi se u opisu izložbe.

Petra Pletikos rođena je u 1989. Puli. 2008. godine završava srednjoškolsko obrazovanje u školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer grafički dizajn. Iste godine upisuje se na akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje završava preddiplomski i diplomski studij P1190487 (900x1200)2014. godine. Interes pronalazi u raznim disciplinama iako fokus posljednjih godina stavlja na istraživanje međuodnosa geometrije, prostora i svjetla. Do sada je sudjelovala na nekoliko grupnih izložbi i eko umjetničkih akcija. Organizator događaja je Savez udruga Rojca.

PMA ciklus teži interdisciplinarnosti u svrhu promišljanja i redefiniranja suvremenih alata pojedinih disciplina, usko usmjeren na predstavljanje mlađe neetablirane generacije umjetnika. Kroz ciklus PMA Dnevni boravak promovira mlade pulske autore koji još nemaju iskustva kakve diktiraju sustavi i kodovi umjetničke „scene” poput galerijske djelatnosti, suradnja s kustosima, artist talk (diskusije) i sl. Umjetnici uključeni u projekt surađuju s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima, glazbenicima, dizajnerima te tako zajednički realiziraju samostalne i grupne izložbe. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih kreativaca čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi umjetnički projekti.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Tekst priredio B. V.
Fotografije B. VINCEK

 

Leave a Reply


9 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum