Otvoreni Dani arhitekture u Istri 2017.

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri Društva arhitekata Istre posvećena temi RUŠEVINA / MEMORIJA / OBNOVA otvorena je u četvrtak 16. studenog u pulskom MMC-u Luka. Brojni posjetitelji mogli su pogledati godišnju izložbu članova Društva arhitekata Istre te izložbe Sekcije Djeca i Arhitektura DAI-SAI, „Izdavaštvo – Akcija“ (Rebekka Kiesewetter, Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona), „Originalno o Nikoli Dobroviću“ prema koncepciji Ljiljane Blagojević te „U spomen spomenicima“ Imelde Ramović. U programu je bilo i predstavljanje koncepcije hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture povjerenika Brune Juričića koje nije održano zbog veta Ministarstva kulture koje zahtjeva da se takva predstavljanja unaprijed dogovore s njihovom službom za odnose s javnošću.

P1190625 (1200x900)

Za ovogodišnje izdanje festivala Media Mediterranea, održanog 18. kolovoza 2017. godine u suradnji s udrugom Metamedij, Sekcija DiA je planirala zadatak usklađen s programskom temom „Digitalna romantika“ izbornika Hrvoja Hiršla. Inscenirano je pet zamišljenih romantičnih scenarija za likove uprizorene pomoću dječjih igračaka, postavljenih u izgrađeni prostorni okvir za koji je u glini modelirana scenografija. Neka mjesta, kao što su podzemni pulski tuneli, naslonila su se na poznate lokacije, a neka su se od sugeriranog pripremljenog formata odmakla (Malo rimsko kazalište, utvrda Kaštel) i nastala spontano, prateći tijek priče na radionici. Namjera je bila uvući sudionike u prostor mašte, fotogeničnu kulisu za pričice, s ciljem da se krajnji uradak uklopi u Metamedijin svijet audiovizualne umjetnosti i prezentira u digitalnom mediju. Uradci su fotografirani i spremljeni u gif-format (uz vještu pomoć Maje Prokl i Ingrid Španić), a cijeli proces izrade snimljen je za kratki film „Nepečene romanse u glini“, koji je pripremila Helga Goran.

DiA 4

A-festival Izdavaštvo – akcija odvio se u organizaciji DAI-SAI u Puli od 1. do 3. lipnja, 2017. godine kao dio međunarodne Future Architecture platforme. Tematski se razvio oko pozicija angažiranih umjetnika i arhitekata te njihovom potragom za zajedničkim djelovanjem usmjerenim ka društvenoj promjeni. Izdavaštvo – akcija a-festival istražio je društvene, ekonomske i političke zbilje kroz radionicu osmišljenu i koordiniranu od strane Rebekke Kiesewetter i Ane Dane Beroš na kojoj su sudjelovali autori Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona, a čiji su rezultati izvedeni u tehnici sitotiska prezentirani na izložbi.

P1190635 (1200x900)

Studijska izložba posvećena nasljeđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektiranja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švicarske vodili Nemanja Zimonjić u suradnji s Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konzultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić.

P1190599 (1200x900)

Imelda Ramović se predstavila svojim projektom „U spomen spomenicima“ koji predstavlja hommage spomenicima revolucije. Na izložbi je publika imala priliku vidjeti seriju autorskih plakata / ilustracija spomenika revolucije nastalih u cilju očuvanja sjećanja na ovu vrijednu kulturnu / spomeničku baštinu.

P1190616 (1200x900)

Program Dani arhitekture u istri 2017 organiziraju Društvo arhitekata Istre i Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s galerijom MMC Luka, Arheološkim muzejom Istre, udrugom Metamedij, Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Gradskom knjižnicom Labin i Galerijom LG Pazin.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula-Pola, Grad Labin i Grad Pazin, a poduprli su je Sto Ges.m.b.H., Velux d.o.o., Aco d.o.o., Kapitel d.o.o., Skira d.o.o., Macuka d.o.o., Metal Creator d.o.o., Palladio, Murexin, zadruga Praksa, Černelić interijeri i stolarija Prevarić.

Detaljni program Dana arhitekture u Istri 2017. Možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum