Projekcijom filma „Buldožer – Pljuni istini u oči“ počinje Art&Music festival

Projekcijom dokumentarnog filma o legendarnoj slovenskoj grupi Buldožer u četvrtak 23. studenog u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc započinje ovogodišnje izdanje Art&Music festivala.

BuldozerLPFilm_ovitekPlosceDokumentarni film redateljice Varje Močnik „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“ ( Nord Cross Production) govori o debi albumu Buldožera „Pljuni istini u oči“ (1975) na kojem je legendarna grupa predstavila jedinstveni spoj mnogih glazbenih i kulturnih utjecaja od alternativnog rocka do popa i jazza. Zajedno s naslovnicom i sadržajem donijeli su nešto drugačije od prevladavajućih trendova na jugoslavenskoj popularnoj glazbenoj sceni sredinom sedamdesetih godina. Njihovi scenski nastupi bili su manične eksplozije kreativnog ludila koje su šokirale ili nadahnule publiku. Tekstovi su bili poezija ironije i apsurda, a odnos grupe prema medijima bio je već u doba socijalizma, kad nismo čuli za PR, grandiozan i manipulativan. Album „Pljuni istini u oči“ je sažetak svega gore navedenog. U dokumentarcu Varje Močnik članovi grupe Buldožer, njihovi prijatelji i obožavatelji prebiru po sjećanjima. Njihove izjave isprepletene su s fiktivnim prizorima, materijalima ploča, arhivima i animacijama. To stvara svježi i nadrealni film, ne samo o legendarnom albumu, nego i o aktualnom društvenom trenutku i vremenu.

BuldozerLPFilm_2.2.1Dokumentarac „Pljuni istini u oči“ drugi je u nizu filmova iz serijala „Glazba je časovna umetnost“ o ključnim pločama koje su obilježile slovensku glazbenu povijest. Prvi film bio je posvećen debi albumu Pankrta „Dolgcajt“ (Igor Zupe, 2006), a treći, o prvom albumu grupe Laibach, javno će biti predstavljen 2018. godine.

Nakon projekcije filma slijedi razgovor s producenticom Vivom Videnović i scenaristicom Barbarom Kelbl, a razgovor moderira Sven Semenčić.

A&M festival financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Istarske županije. Održavanje su pomogli prijatelji iz BukaNosie-a, Edusplash platforme, Srpskog kulturnog centra i Saveza udruga Rojca. Organizator je pulska udruga Kontakt.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum