Rezime 7. Poreč Doxa

7. izdanje Poreč Doxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč nedavno je okončano. „Oni koji porečki filmski festival redovito posjećuju u kinu su prošloga tjedna mogli primijetiti gužve kakve su se na Doxu dosad rijetko viđale, televizijske kamere i novinare te publiku svih uzrasta i profila. Mnogi su festival ove godine posjetili prvi put, što potaknuti dobrim programom, što tradicijom koju Poreč Dox polako gradi, a povećan interes za ovu manifestaciju potvrđuju i brojke“, navode organizatori.

image003 (1200x800)

Dokumentarci po izboru Đele Hadžiselimovića, njih 12, publici su u glavnom programu ponudili širok raspon tema i novih pogleda na njih, dok su se u off-programu predstavili lokalni, istarski projekti, a sve je pratio zabavni i glazbeni program.

„Poreč Dox osobit je i važan događaj, ne samo za naš grad, već i za cijelu regiju. Ove smo godine doživjeli da je višegodišnje ulaganje publika prepoznala kao kvalitetnu multimedijsku ponudu, vjerujem da je upravo zato posjećenost filmskih projekcija, izložbe, koncerata i AfterDox partija bila takva. Možemo reći da festival ima svoju publiku koja raste iz godine u godinu. Svakako planiramo zadržati sve što je dobro i raditi na tome da festival bude bolji. Neki od planova su ojačati ga pokretanjem tematskih filmskih radionica tijekom godine, a konačni filmski proizvodi bili bi prikazani u off-programu idućeg festivala. Na taj bi način Dox raskrilio vrata ljubiteljima i mogućim autorima dokumentarnog filma“, kazala je Snježana Radetić, ravnateljica POUP-a.

image005 (1200x800)

Konkretno govoreći, 7. Poreč Dox posjetilo je 58% više publike nego prošle godine, odnosno, prodano je 26% više ulaznica nego lani. Pored povećanog broja prodanih ulaznica važno je istaknuti još jedan pozitivan pomak. U odnosu na prošlu godinu dvostruko je više učenika pogledalo filmove na besplatnim školskim matinejama, njih čak 1450. Mladi su tako prepoznati kao važan element u razvoju publike, a ponuđena su im tri izvrsna edukativna dokumentarca – „Planet Ocean“ u suradnji s porečkim festivalom moru aMore, „Demokracija“ na temu donošenja EU zakona i „Amazonija“ koja biljni i životinjski svijet prikazuje na posebno zanimljiv način.

Kako ne bi ostali samo konzumenti sadržaja, srednjoškolci su dobili priliku prezentirati i vlastiti rad u off-programu. Učenici Srednje škole Mate Balote prikazali su dokumentarac „Ljubav ima četiri oka, a opet je slipa“, nastao tijekom projekta zavičajne nastave Istarske županije. Na Doxu je prikazan i dokumentarac „Gdje si bio četrdeset i četvrte“ udruge Mutila, još jedan projekt koji je pronašao podršku na festivalu.

“Uz kvalitetan filmski program, Poreč Dox treba imati i funkciju platforme za predstavljanje naših, domaćih projekata. Ako se netko u Istri bavi dokumentaristikom i svoj rad želi prikazati široj publici, Dox u tom slučaju treba biti na raspolaganju. To je jedan od prioriteta koji si postavljamo za budućnost. K tome, Poreč Dox napokon na svim razinama ima podršku koju zaslužuje, i to je odličan poticaj za daljnji rad“, rekao je Aleksandar Poropat, voditelj projekta.

image009 (1200x800)

U POUP-u naglašavaju važnost kvalitete ponuđenog sadržaja te održavanja kulturnih manifestacija kroz cijelu godinu, kako bi grad Poreč uspostavio jedan zdrav, urbani ritam, a Poreč Dox vide kao jedan od strateški važnih projekata za takav kulturni razvoj grada. S druge strane, publika uvelike počinje prepoznavati ovaj festival kao svoj vlastiti, pa ako je suditi po sedmom izdanju Poreč Doxa – festival čeka svijetla budućnost. Iako mu je tek sedam godina, a neke stvari još treba unaprijediti, Istra u Poreč Doxu svakako ima i imat će jednu veliku vrijednost.

Izvor

Fotografije Andi BANČIĆ

Leave a Reply


5 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum