Tea Tulić i Željka Horvat Čeč u Gradskoj knjižnici Umag

Manifestaciju Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag u srijedu 8. studenog zaključile su dvije književnice koje dolaze iz Rijeke. Ravnatelj Neven Ušumović razgovarao je sa Željkom Horvat Čeč o njenom romanu „4 brave“ i s Teom Tulić o romanu „Maksimum jata“, međusobno uspoređujući njihova djela te analizirajući ih zasebno. Isplivale su tako pred umaškom publikom sličnosti, različitosti i specifičnosti radova dviju mladih autorica, te njihovi biografski motivi koji su ih oblikovali kao osobe i kao spisateljice.

IMG_6193

Kao sličnosti je Ušumović naveo liniju odrastanja koja je prisutna u obje knjige, zatim odnos s ocem, te motiv životinja u svijetu ljudi, prepoznavanje životinjskog u ljudima odnosno ljudskog u životinjama. Ovdje sličnosti prestaju, a počinje jedinstvenost dvaju eksperimentalnih i kreativnih literarnih djela.

IMG_6195Tea Tulić je napisala, kako sama kaže, knjigu atmosfere odnosno stanja, u kojoj je prisutno vrlo malo radnje i na kojoj je radila pet godina da bi na kraju dobila djelo kakvo je željela. Romanom je sama izuzetno zadovoljna, no dodaje da je svjesna da se nekome možda neće sviđati, ali to je za nju u redu. Struktura romana je poput jata ptica ili riba, koje se polako sklapa, ali je toliko labilna da uvijek nedostaje samo trenutak da se rasprši, napominje autorica. Ušumović je primijetio da je knjiga „Maksimum jata“, inače drugi roman Tee Tulić, pisana vrlo originalnim književnim jezikom, te predstavlja veliki izazov kako za čitatelja tako i za kritičara koji se moraju prepustiti moći njene proze, moraju postati dio jata žele li se snaći, odnosno artikulirati linije i pohvatati koordinate. Roman je vezan za grad Rijeku bez da se taj grad spominje. Grad je to u kojem je autorica rođena i u kojem živi i stvara, te čiji mentalitet, energiju i narav nosi. Za razliku od prve knjige u kojoj je izložila strukturu matrijarhata, bavila se sudbinama žena dok je likove muškaraca potpuno marginalizirala, u drugoj knjizi uvela je više muških likova, no sudbine im nije olakšala. Među motivima koji se u knjizi nalaze ističe se dom koji je od utočišta postao mjesto koje kreditima i najamninama iscrpljuje i proždire one koji u njemu žive.

Tea Tulić rođena je 1978. u Rijeci. Prozu je objavljivala u mnogim domaćim i inozemnim književnim časopisima, a kratke priče prevođene su joj na engleski, francuski, slovenski i poljski jezik. Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak te je u okviru nagrade objavila fragmentarni roman/zbirku crtica »Kosa posvuda«. Istu je knjigu Vjesnik svrstao u pet najboljih proznih knjiga u 2011. godini, a Jutarnji list u polufinale istoimene nagrade. Ministarstvo kulture nagradilo je »Kosu posvuda« kao jedno od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. Godine 2014. u suradnji s Enverom Krivcem i glazbenim kolektivom Japanski premijeri objavila je književno-glazbeni album »Albumče«.

IMG_6198Za razliku od Teine knjige čija se radnja odvija u Rijeci, radnja romana “4 brave” Željke Horvat Čeč smještena je u njenom rodnom Međimurju, a odvija se u razdoblju od 1991. do 1996. godine opisujući odrastanje i školovanje jedne tamošnje djevojčice. U romanu je opisan fenomen lovstva kao da se radi o nekakvom kultu, dok drugi dio priče predstavlja nasilje koje se provodi prema pojedincima kao posljedica društvenih promjena. Glavna junakinja doživljava i pokušava objasniti naracijom u obliku dječjeg govora zbivanja oko sebe na svoj dječji način, postavlja pitanja i pokušava naći odgovore uz dozu naivnosti i satire, stvarajući ponekad čak i komičan učinak. Kako bi se zaštitila junakinja romana preuzima muške osobine, obrambeni stav odnosno gard, a da bude prihvaćena od druge djece igra nogomet. Jer kod djece je jedino važno znaš li igrati ili ne, pojašnjava Željka, sport je zanimljiva domena gdje ako daš sve od sebe možeš biti najbolji, dok je u nekim drugim situacijama bilo zbunjujuće koje sve kriterije moraš zadovoljiti da bi bio priznat i prihvaćen. Autorica je da bi napisala ovaj roman iskopala svoja sjećanja koristeći pritom svoje osnovnoškolske bilježnice koje su ostale sačuvane, a njihovi su fragmenti u knjizi prikazani te su time prerasli svoju prvobitnu svrhu i postali dokumenti.

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine. Magistrirala na studiju hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Završila edukacijski trening ciklus radionica u sklopu projekta „Aktivno sudjelovanje mladih u razvoju civilnog društva“. Organizirala književne večeri u Čakovcu, Rijeci i Puli. Bila glavni organizator manifestacije u čast Marinu Držiću na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dobila stipendiju (2008.) na Univerzitetu Marie Curie Sklodowskej te u Lublinu na istom univerzitetu završila Kurs humanisticzny (Poljska kultura i civilizacija).

Tekst Mrko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


4 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum