Ususret 23. SAJMU KNJIGE U ISTRI

Konferencija za novinare na kojoj su predstavljene zadnje novosti 23. Sa(n)jam knjige u Istri održana je u ponedjeljak, 27. studenog, u Domu hrvatskih branitelja. Sa(n)jam se svečano otvara 1. prosinca u 12 sati.

Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić, urednica kataloga Petra Lukež, voditeljica prodaje Tina Zenzerović i suradnica Sajma, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner.

sajam2017 1

Na samom početku, Magdalena Vodopija predstavila je organizacijsku i kreativnu ekipu Sajma, koju predvode voditeljica ureda Slavica Ćurković i glavna organizatorica Emina Popović Sterpin, a dio tima su i autor vizualnog identiteta Sajma Mauricio Ferlin te Iris Mošnja, Anika Miletić, Ivana Anić i prodajni tim u kojem su, uz Tinu Zenzerović, Tatjana Batalić, Nina Plovanić i Denis Brandeis.

Grad ima mnogo simbola, a nakon 23 godine, Sa(n)jam knjige u Istri svakako je jedan od njih, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

sajam 2017 2„Čestitam na izuzetno velikoj energiji i kreativnosti zahvaljujući kojoj grad u zimskim mjesecima ima ovako kvalitetnu kulturnu manifestaciju. Da bi jedna vaninstitucionalna manifestacija kao što je Sa(n)jam mogla opstati, mora imati stabilnost i zato sam ponosan na tripartitni sporazum u kojem sudjeluju Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka. Uvijek se ugodno osjećam na Sajmu jer je ova manifestacija više od Sajma, ona je način života“, rekao je Boris Miletić.

Direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić rekao je da suradnja i podrška banke Sajmu govori o značaju koji kultura ima u našem društvu i senzibilitetu koji komercijalna banka pokazuje u okviru društveno odgovornog poslovanja.

Realizaciju sajamskog programa omogućili su partneri: Arheološki muzej Istre, Zbirka umjetnina Grada Pule, Medit i Pula Film Festival, P.E.N., Galerija Cvajner, West Herzegowina Fest i Francuski institut u Hrvatskoj.

Sa(n)jam knjige u Istri svečano se otvara 1. prosinca točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvorit će glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel. Sa(n)jam će proglasiti otvorenim veliki hrvatski književnik i intelektualac Igor Mandić, koji će se na Sajmu i sam predstaviti svojom novom knjigom, „Predsmrtni dnevnik“. Redatelji svečanog otvorenja su Mauricio i Matija Ferlin. Program otvorenja vodit će glumac Vedran Živolić.

Uz glavnu temu pod nazivom Intime, tu je i regionalni program Hercegovina čita te poseban program À propos. Na Sa(n)jam dolazi oko 250 izdavača, što je najviše u posljednjih deset godina. Najavljuju velike popuste, od 10 do 70 posto, kao i dodatne akcije koje će svakodnevno nuditi kao iznenađenje kupcima. Također, većina nakladnika imat će poseban dio štanda na kojem će nuditi akcijske cijene.

sajam 2017 4U prodaji, ovogodišnji fokus bit će na znanstvenoj knjizi. Respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature. Ova Grupacija okupila je ukupno oko 40 malih i velikih nakladnika iz cijele Hrvatske koji će imati „znanstvenu knjižaru na Sajmu“, u dijelu Crvenog salona.

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. U ponudi će biti i velik izbor literature na engleskom jeziku, od dječje književnosti do beletristike. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, posebne akcije s  popustima na određene vrste knjiga. Među autorima koji će doći potpisivati knjige, iako ih ne predstavljaju na Sajmu, bit će Ante Tomić, miljenik pulske publike.

Također, ove godine Dan knjižničara počinje svečanim otvorenjem Sajma, 1. prosinca, pa će knjižničari, uz stručne programe, imati priliku prisustvovati i ostalim sajamskim programima. Posljednjeg dana Sajma, 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki najčitatelju Sajma i nagrada Libar za vajk.

sajam 2017 3Program 23. Sa(n)jam knjige u Istri, koji je već bio prezentiran sredinom mjeseca, u tiskanom obliku može se naći u programskoj knjižici i u katalogu. U skladu s glavnom temom Intime, autori su, slično kao i lani, za katalog sami pisali svoje intimne biografije u ich formi. Urednica kataloga je Petra Lukež, a vizualno ga je oblikovao Mauricio Ferlin, koji je već tradicionalno autor vizualnog identiteta Sajma.

Gorka Ostojić Cvajner rekla je da je Sa(n)jam knjige u Istri gotovo nezamisliv bez osobnog i uvijek osobitog “pečata” Mauricija Ferlina, autora vizualnog identiteta mnogih manifestacija i institucija. “Integralan zahvat, svake godine u samu tematsku srž Sajma, izazov mu je i poticaj, pa tako i ova 23. edicija. À propos središnje teme, Intime, Ferlin je maestralno izbalansirao narativ i estetiku. Redukcionistički je povezao osjećajnost, sjećanje, nujnost i suvremenost s nevelikim registrom alata i time potvrdio svoju izvrsnost s jedne strane, i autorsku zrelost sa druge,“ ističe Ostojić Cvajner.

Priredio B. V.
Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


8 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum