Ususret Danima arhitekture u Istri 2017

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri DAI-SAI-a posvećena je temi RUŠEVINA / MEMORIJA / OBNOVA koju će istražiti kroz seriju izložbi, predavanja i radionica. Dani se otvaraju u četvrtak 16.11. u 19 sati u pulskom MMC Luka Godišnjom izložbom članova Društva arhitekata Istre i izložbama Sekcije Djeca i Arhitektura DAI-SAI, Izdavaštvo – Akcija na kojoj sudjeluju Rebekka Kiesewetter, Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona, Originalno o Nikoli Dobroviću prema koncepciji Ljiljane Blagojević, U spomen spomenicima Imelde Ramović te predstavljanjem javnosti koncepcije hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture povjerenika Brune Juričića. Slijedi stručni skup posvećen temi Dana na kojem sudjeluju Jasenka Gudelj, Ana Šverko, Sanja Horvatinčić, Ljiljana Blagojević, Nikolina Jelavić Mitrović, Damir Gamulin i Antun Sevšek, Vjekoslav Gašparović te Maruša Zorec.

01_DAI-2017-coverNakon pulskog vikenda Dani arhitekture u Istri odvijat će se mjesec dana kroz niz izložbi i radionica u Pazinu, Višnjanu, Labinu i Poreču.

Program Dani arhitekture u istri 2017 organiziraju Društvo arhitekata Istre i Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s galerijom MMC Luka, Arheološkim muzejom Istre, udrugom Metamedij, Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Gradskom knjižnicom Labin i Galerijom LG Pazin.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula-Pola, Grad Labin i Grad Pazin, a poduprli su je Sto Ges.m.b.H., Velux d.o.o., Aco d.o.o., Kapitel d.o.o., Skira d.o.o., Macuka d.o.o., Metal Creator d.o.o., Palladio, Murexin, zadruga Praksa, Černelić interijeri i stolarija Prevarić.

Raspored događanja:

Četvrtak, 16.11., MMC Luka Pula

19:00 – Otvaranje Dana arhitekture u Istri* (serija izložbi)

19:15 – Predstavljanje tvrtke Sto

20:00 – Predstavljanje koncepta hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2018.: Bruno Juričić i Branka Benčić

Petak, 17.11., MMC Luka Pula

16:00-21:00 – Skup RUŠEVINA / MEMORIJA / OBNOVA: dan 1.

Jasenka Gudelj / Ana Šverko / Vjekoslav Gašparović / Maruša Zorec

Subota, 18.11., MMC Luka Pula

11:00 – Budućnost galerije MMC Luka: okrugli stol

16:00-21:00 – Skup RUŠEVINA / MEMORIJA / OBNOVA: dan 2.

Sanja Horvatinčić / Ljiljana Blagojević / Nikolina Jelavić Mitrović / Damir Gamulin i Antun Sevšek

Petak, 24.11., Gradska knjižnica, Labin

14:00 – Otvaranje izložbe

Petak, 1.12.- Nedjelja, 3.12., Višnjan

Radionica Višnjan 2037 – Intruzije iz bolje budućnosti

Petak, 1.12., Galerija LG, Pazin

19:00 – Otvaranje izložbe

Utorak, 12.12., Galerija Zuccato, Poreč

19:00 – Otvaranje izložbe

Detaljnije o programu:

Dani arhitekture u Istri 2017

Pula / Višnjan / Labin / Pazin / Poreč, 16.11.-20.12.2017.

ruševina / memorija / obnova

Dvodnevni skup, Pula, 17.-18.11.2017.

Obnavljanjem ruševine arhitektura stupa u dijalog. Bivša arhitektura (ruševina) progovara kroz buduću arhitekturu (obnova) i obratno, narativ budućnosti izražava se oblikovno interpretacijom prošlosti. Međutim, sadržaj toga dijaloga kulturološki je uvjetovan širim značenjem, odnosno memorijom koja je selektivna i kolektivna. Što određenom društvu predstavljaju artefakti njegove prošlosti? Je li ta prošlost ujedno i službena povijest i gradili pomoću nje sadašnjost vlastitu legitimnost? Pitanja su to koja mogu imati višeznačne i promjenjive odgovore iako se odnose na nepromjenjive arhitektonske i prostorne oblike. Antički ostaci arhitekture srednjemu su vijeku predstavljali resurs, renesansi uzor proporcija, fašizmu ideološki legitimitet, a suvremenom društvu turističku atrakciju. Kako se konstruira narativ kolektivne memorije određenog društva, bez čijeg poznavanja nije moguće pristupiti obnovi ruševine? Dvodnevni skup, organiziran u sklopu Dana arhitekture u Istri, pokušat će pristupiti ovom pitanju iz teoretske i praktične perspektive umrežavajući stručnjake iz polja povijesti umjetnosti, povijesti i teorije arhitekture te samog arhitektonskoga projektiranja. Prvoga dana pitanje će se postaviti u “daljoj povijesti”, istražujući odnose današnjeg društva prema ruševinama čije se odlike izlažu “objektivno”, dok je drugi dan posvećen “bližoj povijesti”, odnosno baštini XX. stoljeća čija je valorizacija predmet aktualnih kulturnih, znanstvenih i političkih polemika.

Petak, 17. 11. – Od antike do modernog doba

MMC Luka, Pula, 16-21h

Jasenka Gudelj

Learning from Pula: istarske starine i europska arhitektonska kultura

Ana Šverko

Dioklecijanova palača kao prostorni model od klasicizma do strukturalizma

Vjekoslav Gašparović

Kaštel Possert: o nelinearnosti, neizvjesnosti, dvojbama, sumnjama i željama

Maruša Zorec

Razotkriveni slojevi vremena

Subota, 18. 11. – Dvadeseto stoljeće

MMC Luka, Pula, 16-21h

Sanja Horvatinčić

Smisao i mogućnost spomenika: o društvenim aspektima i razvojnom potencijalu memorijalne baštine iz razdoblja socijalizma

Ljiljana Blagojević

Savremena arhitektura Nikole Dobrovića: neupotrebljiva, neodrživa, neprocenjiva

Nikolina Jelavić Mitrović

Gradski muzej Vukovar + Galeb / stalni postavi

Damir Gamulin, Antun Sevšek

Lipa pamti, i živi

Izložbe:

Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža suvremene arhitekture

Studijska izložba posvećena nasljeđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektiranja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švicarske vodili Nemanja Zimonjić u suradnji s Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konzultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić.

03_dobrovic

Izložba Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža suvremene arhitekture,

koncept: Ljiljana Blagojević (foto: BINA)

U spomen spomenicima, Imelda Ramović

Imelda Ramović je art direktorica, dizajnerica i ilustratorica u području oglašavanja, umjetnosti te glazbene i modne industrije. Suvlasnica je studija Mireldy pod čijim je imenom, u suradnji s nekoliko regionalnih reklamnih agencija, realizirala veliki broj projekata i prikupila zavidan broj nagrada (Red Dot, New York Festivals, Cresta, Magdalena, Type Directors Club, ADCC, etc). Više o njenom radu na: behance.net/Mireldy

U sklopu manifestacije ‘Dani arhitekture u Istri’ Imelda će nam se predstaviti svojim projektom ‘U spomen spomenicima’ koji predstavlja hommage spomenicima revolucije. Na izložbi ćemo imati priliku da vidimo seriju autorskih plakata / ilustracija spomenika revolucije nastalih u cilju očuvanja sjećanja na ovu vrijednu kulturnu / spomeničku baštinu.

04_imelda

Izložba U spomen spomenicima, Imelda Ramović (foto: Vanja Šolin)

Izložba Izdavaštvo – Akcija

A-festival Izdavaštvo – akcija odvio se u organizaciji DAI-SAI u Puli od 1. do 3. lipnja, 2017. godine kao dio međunarodne Future Architecture platforme. Tematski se razvio oko pozicija angažiranih umjetnika i arhitekata te njihovom potragom za zajedničkim djelovanjem usmjerenim ka društvenoj promjeni. Izdavaštvo – akcija a-festival istražio je društvene, ekonomske i političke zbilje kroz radionicu osmišljenu i koordiniranu od strane Rebekke Kiesewetter i Ane Dane Beroš na kojoj su sudjelovali autori Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona, a čiji će rezultati izvedeni u tehnici sitotiska biti prezentirani na izložbi.

02_Izdavastvo-akcija

Izložba Izdavaštvo – Akcija, autor: Léopold Lambert

Izložba Nepečene romanse u glini, Sekcija Djeca i Arhitektura DAI-SAI

Za ovogodišnje izdanje festivala Media Mediterranea, održanog 18. kolovoza 2017. godine u suradnji s udrugom Metamedij, Sekcija DiA je planirala zadatak usklađen s programskom temom „Digitalna romantika“ izbornika Hrvoja Hiršla. Inscenirano je pet zamišljenih romantičnih scenarija za likove uprizorene pomoću dječjih igračaka, postavljenih u izgrađeni prostorni okvir za koji je u glini modelirana scenografija. Neka mjesta, kao što su podzemni pulski tuneli, naslonila su se na poznate lokacije, a neka su se od sugeriranog pripremljenog formata odmakla (Malo rimsko kazalište, utvrda Kaštel) i nastala spontano, prateći tijek priče na radionici. Namjera je bila uvući sudionike u prostor mašte, fotogeničnu kulisu za pričice, s ciljem da se krajnji uradak uklopi u Metamedijin svijet audiovizualne umjetnosti i prezentira u digitalnom mediju. Uradci su fotografirani i spremljeni u gif-format (uz vještu pomoć Maje Prokl i Ingrid Španić), a cijeli proces izrade snimljen je za kratki film Nepečene romanse u glini, koji je pripremila Helga Goran.

Radionica:

Višnjan 2037 – Intruzije iz bolje budućnosti

radionica 1.-3.12.2017. / Inicijativa Višnjan

Radionica pod vodstvom Lea Kirinčića, Marka-Luke Zubčića te gosta predavača Nikole Bojića bavi se spekulacijama o lokalnim rješenjima budućih globalnih problema. Udaljavajući se od distopijskog pristupa spekulaciji, radionica ponovno pokreće razgovor o vizijama bolje budućnosti kroz proces 1) mapiranja budućih globalnih problema (kroz specifična “područja promjene”, koja uključuju ekonomiju, ekologiju i politiku), 2) smještanja periferije (Višnjana) na putanju razvoja rješenja za mapirane probleme, i 3) oblikovanje prezentacije potencijalnih idejnih rješenja na buduće probleme (“intruzija iz bolje budućnosti”), kao svojevrsnih podsjetnika da je bolja budućnost moguća.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum